Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Niektoré obce si budú v novembri voliť starostov a poslancov

Foto: Ilustračné foto: TASR

Dôvodov na doplňujúce voľby je viacero.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Takmer 50 slovenských obcí si v sobotu 5. novembra zopakuje voľby starostov a miestnych poslancov. Termín hlasovania určil predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Starostov si budú vyberať obyvatelia 24 obcí - Pastuchov, Drietoma, Plavé Vozokany, Magnezitovce, Vyšný Skálnik, Vislanka, Vyškovce, Čičava, Igram, Bodíky, Čata, Belá, Jasová, Terchová, Ilija, Figa, Poproč, Rimavská Seč, Zlatá Baňa, Nižný Slavkov, Merník, Malé Trakany, Bellova Ves a Ondavka.

V Bellovej Vsi a Ondavke si majú ľudia voliť aj miestnych poslancov. Vyberať si ich budú aj obce Jakubov, Jánovce, Radošovce, Naháč, Polianka, Buzitka, Dolné Zahorany, Petrovce, Orovnica, Trnavá Hora, Hažlín, Okružná, Hrabová Roztoka, Stakčínska Roztoka, Soľník, Kašov, Nový Svet, Brunovce, Veľká Čausa, Mudroňovo, Dolný Harmanec, Cakov, Bystrá, Turany nad Ondavou.

Dôvody na doplňujúce voľby sú rôzne. V niektorých obciach starostovia odstúpili, inde boli odsúdení. Dôvodom sú aj úmrtia a v Ondavke sa dosiaľ nenašli kandidáti. TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Záujemcovia o posty starostov a miestnych poslancov môžu predkladať svoje kandidačné listiny do 11. septembra. Oficiálna volebná kampaň sa začne 19. októbra a potrvá do 3. novembra, kedy začne plynúť volebné moratórium. Volebné miestnosti sa otvoria 5. novembra.