Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sudcovia sa stále súdia so štátom pre údajnú platovú diskrimináciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Celkovo si na súdoch uplatňujú bezmála 25 miliónov eur. Peniaze im aj napriek právoplatnému rozsudku dosiaľ vyplatené neboli.

Bratislava 16. januára (TASR) – Takmer 200 sudcov sa stále súdi so štátom pre údajnú platovú diskrimináciu v minulosti. Celkovo si na súdoch uplatňujú bezmála 25 miliónov eur. TASR o tom informovalo Ministerstvo spravodlivosti SR.

Prvé antidiskriminačné žaloby boli podané v roku 2007, teda pred desiatimi rokmi. Z celkom 815 slovenských sudcov, ktorí takýto krok podnikli, si podľa ministerstva naďalej uplatňuje svoj nárok 198. "Celková uplatnená suma je aktuálne 24.977.219,53 eura," uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.

Štát zastúpený ministerstvom sa žalobám na súdoch aktívne bráni. Vlani uspel v sporoch týkajúcich sa šiestich sudcov. "V roku 2016 sa meritórne rozhodlo o nároku šiestich sudcov. Všetky rozsudky znamenali zamietnutie žaloby v celom rozsahu," priblížil Bubla. Jeden z rozsudkov už aj nadobudol právoplatnosť.

Antidiskriminačné spory sa najčastejšie končia z procesných dôvodov. Súdy konania zastavia preto, že žalujúci sudcovia nezaplatia súdny poplatok. Ministerstvo eviduje právoplatné zastavenie konania z takéhoto dôvodu u 364 sudcov.

Viac ako štvrtina (234) sudcov stiahla antidiskriminačnú žalobu späť, uviedlo ministerstvo. Za desaťročie súdy zamietli právoplatne žalobu 11 sudcov. U siedmich bolo konania zastavené z iného dôvodu, napríklad úmrtia.

"Proti Slovenskej republike zastúpenej ministerstvom spravodlivosti doteraz právoplatne neuspel nikto," zdôraznil Bubla. Výnimkou je rozsudok z roku 2007. Súd v prípade určovacej žaloby potvrdil, že odmeňovanie sudcov bolo v rozpore so zásadou rovnakého zaobchádzania.

Prví sudcovia sa obrátili na súd v roku 2007. Nepáčili sa im príplatky zhruba 3300 eur, ktorými ich chcel parlament motivovať, aby sa prihlásili na Špeciálny súd. Po zásahu Ústavného súdu SR v roku 2009 sa príplatky znížili zo šesťnásobku na dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy.

Na Okresnom súde Bratislava I uspelo v minulosti 11 sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR. V roku 2010 dohromady vysúdili viac ako milión eur. Verdikt je právoplatný. NS SR pod vedením Štefana Harabina, ktorý žalovali, sa totiž voči rozsudku neodvolal.

Peniaze im aj napriek právoplatnému rozsudku dosiaľ vyplatené neboli. Dve sudkyne sa snažia vymôcť vysúdené peniaze prostredníctvom exekúcie. Prvostupňový súd vlani v týchto dvoch exekučných konaniach rozhodol, že NS má prísť v exekúcii o celkom štyri vozidlá zo svojho vozového parku.