Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Slováci o sebe tvrdia, že ovládajú minimálne tri cudzie jazyky

Výučba jazyka ilustračné foto Foto: TASR/Ivan Majerský

Celkom 43 % Slovákov ovláda aspoň dva cudzie jazyky a 80 % Slovákov hovorí len jedným cudzím jazykom.

Bratislava 21. júna (TASR) - Necelá pätina Slovákov (18 %) tvrdí, že ovláda aspoň tri cudzie jazyky tak dobre, že v nich dokáže konverzovať. Celkom 43 % Slovákov ovláda aspoň dva cudzie jazyky a 80 % Slovákov hovorí len jedným cudzím jazykom. Slováci tak štatisticky vo všetkých možnostiach prekonali priemer EÚ, ktorý ukazuje, že minimálne jedným cudzím jazykom dokáže konverzovať zhruba polovica populácie (54 %). Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1000 Slovákov na prelome februára a marca.

Slováci sa nadpriemerne hlásia k znalosti nemeckého a ruského jazyka. Kým priemer európskej dvadsaťsedmičky v prípade nemčiny je 11 % oslovených, v SR je to až dvojnásobok. Po rusky sa dohovorí až 17 % Slovákov oproti päťpercentnému priemeru Únie. Naopak, v znalostiach anglického jazyka Slováci zaostávajú v pomere 26 % proti 38-percentnému priemeru EÚ.

Na otázku, ktoré dva cudzie jazyky považujete za najdôležitejšie pre svoj osobný rast, slovenskí respondenti najčastejšie spomínali anglický (63 %), nemecký (44 %) a ruský jazyk (8 %).

Na rozdiel od väčšiny Európanov, ktorí cudzie jazyky využívajú najmä počas dovolenky v zahraničí (50 %), Slováci tieto znalosti najčastejšie aplikujú pri pozeraní filmov a počúvaní rádia (58 %) a pri čítaní (40 %).