Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

FOTO: Peter Gajdoš si v Ríme uctil vznik československých légií

Na snímke vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš počas slávnostného aktu kladenia venca na Oltári vlasti k hrobu neznámeho vojaka 24. mája 2018 Ríme. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Doplnil, že vznikom československých légií de facto vznikla aj Československá republika.

Rím 24. mája (TASR) – Minister obrany SR Peter Gajdoš sa vo štvrtok v Ríme pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov zúčastnil na spomienke a pietnom akte na mieste vzniku československých légií.

"Je tomu presne 100 rokov, keď si 24. mája 1918 generál, v tej dobe plukovník, podpredseda Československej národnej rady, prevzal na námestí, tu v Ríme, bojovú zástavu československých légií. Od tohto dátumu sa datuje ich existencia," povedal Gajdoš.

Doplnil, že vznikom československých légií de facto vznikla aj Československá republika. "A tu treba jednoznačne vidieť veľkú úlohu Milana Rastislava Štefánika, ktorý ako jeden z príkladov vlastenca položil základy nášho bývalého Československa," uviedol Gajdoš.

Na snímke vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš počas slávnostného aktu kladenia venca na Oltári vlasti k hrobu neznámeho vojaka 24. mája 2018 Ríme.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko doplnil, že Štefánik bol "veľký vlastenec, ale nebol nacionalista a slobodu našich národov nechcel preto, aby sme mohli utláčať druhých, ale preto, aby sme si boli rovní".

Šéf slovenského rezortu obrany sa v hlavnom meste Talianska taktiež zúčastnil na slávnostnom akte kladenia venca pri hrobe neznámeho vojaka na Oltári vlasti na Benátskom námestí a absolvoval aj bilaterálne stretnutie s náčelníkom generálneho štábu ozbrojených síl Talianska generálom Claudiom Grazianom.

Dňa 24. mája 1918 sa na Benátskom námestí v Ríme (Piazza Venezia) pri pomníku zjednotiteľa Talianska kráľa Viktora Emanuela II. uskutočnilo slávnostné odovzdanie bojovej zástavy československým légiám v Taliansku.

Na snímke vľavo v popredí minister obrany SR Peter Gajdoš a vpravo veľvyslankyňa Česka v Taliansku Hana Hubáčková počas slávnostného aktu kladenia venca na Oltári vlasti k hrobu neznámeho vojaka 24. mája 2018 Ríme.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

V tento pamätný deň odovzdal taliansky premiér Vittorio Emanuel Orlando plukovníkovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi prvú zástavu československým légiám, čím uznal existenciu ČSR ešte pred jej vznikom.

Československý armádny zbor v Taliansku mal spolu 19.476 mužov, z toho 591 Slovákov.

Od roku 2004 je na najstaršom rímskom námestí Piazza Venezia umiestnená pamätná tabuľa, venovaná spoluzakladateľovi prvého samostatného štátu Čechov a Slovákov, generálovi Štefánikovi. Nachádza sa oproti palácu, kde taliansky premiér Orlando odovzdal Štefánikovi prvú zástavu československých légií.

Vyslaný redaktor Jaroslav Taldík