Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pri výstupe na Mont Blanc sa zranili traja slovenskí kňazi a Poliak

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nehoda sa stala vo výške 3810 metrov nad morom na talianskej strane Mont Blancu. Pod mužmi vo veku 35-50 rokov sa uvoľnila skala a následne padali 50 metrov do priepasti, kde uviazli na snehu.

Aosta 18. júla (TASR) - Traja slovenskí kňazi sa zranili pri výstupe na horu Mont Blanc na talianskej strane tohto masívu, dvaja z nich sú v ohrození života. Informovala o tom dnes rakúska agentúra APA.

Nehoda sa stala vo výške 3810 metrov nad morom na talianskej strane Mont Blancu. Pod mužmi vo veku 35-50 rokov sa uvoľnila skala a následne padali 50 metrov do priepasti, kde uviazli na snehu.

Zranených lokalizovali štyri hodiny po páde pomocou vrtuľníka a previezli do nemocnice.

Dvaja zo zranených sú v kritickom stave a nachádzajú sa na jednotke intenzívnej starostlivosti v meste Aosta na severozápade Talianska, uviedla dnes talianska tlačová agentúra ANSA.

Kňazi sa čoskoro vrátia domov, tvrdí diecéza



Traja slovenskí kňazi, ktorí mali nehodu v Alpách, absolvovali lekárske vyšetrenia, nemajú vážne zranenia a mali by sa čoskoro vrátiť domov. Informuje o tom na svojej stránke Spišská diecéza.

Dvaja zo Slovákov sú diecézni kňazi zo Spišskej diecézy a jeden je rehoľník – jezuita. "Štvrtý z kňazov je poľského pôvodu a nateraz zostáva hospitalizovaný," uviedla diecéza.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR potvrdilo, že dnes nadránom došlo k nehode troch slovenských a jedného poľského horolezca pri schádzaní z Mont Blancu. "Všetci boli na jednom lane, avšak skala sa odtrhla. Helikoptéra prišla pre nich až ráno, keď bolo vidno a odviezla ich do jednej z nemocníc v regióne Valle d'Aosta. Slovenský konzul v Ríme už nadviazal s nimi kontakt." Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.