Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Taraba sa stotožňuje s hodnotením enviro výkonnosti SR z dielne OECD

Na snímke zľava vicepremiér a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), zástupkyňa generálneho tajomníka OECD Fabrizia Lapecorellová a manažérka medzinárodného programu OECD pre klímu Nathalie Girouardová pózujú na pôde envirorezortu v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Správa podľa Tarabu poukázala aj na to, že Slovensko malo zlý zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Aktuálne sa nový návrh zákona rieši v parlamente.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) sa stotožňuje s hodnotením environmentálnej výkonnosti SR. Správa je voči Slovensku podľa neho kritická a férová. Taraba o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii pri príležitosti oficiálneho zverejnenia správy, ktorú vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

"Po 13 rokoch OECD pripravila analýzu environmentálnej politiky na Slovensku. Myslím si, že po dnešnom dni celá diskusia o enviroopatreniach, enviropolitike a o tom, čo pred nami stojí, sa musí opierať o veľmi jasné dáta, ktoré sme získali a boli zverejnené," povedal Taraba. Doplnil, že správa je kvalitne spravená a odporúča všetkým, ktorí prijímajú akékoľvek rozhodnutia, aby sa s ňou oboznámili.

Hodnotenie podľa Tarabu jasne pomenúva, že národné parky musia prejsť zonáciou. Všetky subjekty by pri tvorbe zonácie mali byť vypočuté, mal by pri nich byť zohľadnený lokálny zámer ochrany prírody aj život komunít, tvrdí. "Veľmi prijímam tvrdenie, že slovenské národné parky potrebujú životaschopnú víziu financovania a udržateľnosť," podotkol minister. Doplnil, že je potrebné rozprávať sa o manažmente lesov, pretože klesá ich kvalita a úroveň.



Správa podľa Tarabu poukázala aj na to, že Slovensko malo zlý zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Aktuálne sa nový návrh zákona rieši v parlamente. Zároveň OECD v správe skonštatovala zaostávanie Slovenska v prístupe komunít ku kanalizáciám.

"Chceme potvrdiť, že na veľa veciach, ktoré ste Slovensku odporučili, vytkli, zdôraznili, na ministerstve už pracujeme a v dohľadnej dobe, napríklad pri vybudovávaní kapacít na odstraňovanie nebezpečného odpadu a na udržanie biodiverzity, budeme pokračovať," deklaroval šéf rezortu.

Zástupkyňa generálneho tajomníka OECD Fabrizia Lapecorellová verí, že hodnotenie prinesie na Slovensku plodné výsledky. Organizácia dala 29 odporúčaní, čo Lapecorellová považuje za dosť veľa. Dúfa však, že to pomôže SR, aby sa mohla ďalej rozvíjať. Zároveň poďakovala ministerstvu za spoluprácu a účasť na diskusii k správe v Paríži a uskutočneniu ďalších interakcií so slovenskou vládou.