Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Malej Fatry nebolo, uviedol Taraba

Malá Fatra. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cieľom rezortu je podľa ministra komunikovať aj s neštátnymi vlastníkmi lesov. Myslí si, že v Rakúsku či Nemecku aj vďaka týmto ľuďom často príroda prežila v takej peknej podobe, ako je.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Národného parku Malá Fatra na prírodný park na ministerstve životného prostredia nebolo. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) to uviedol v súvislosti s výrokom štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Filipa Kuffu.

"Neviem, v akom kontexte to zaznelo. Realita je taká, že Malá Fatra nespĺňa základné štandardy národného parku," skonštatoval Taraba.

Cieľom rezortu je podľa ministra komunikovať aj s neštátnymi vlastníkmi lesov. Myslí si, že v Rakúsku či Nemecku aj vďaka týmto ľuďom často príroda prežila v takej peknej podobe, ako je. Zároveň potvrdil, že zonácia národných parkov od 1. januára prebehne a následne ju bude rezort otvárať.

"Práve Národný park Malá Fatra je špecifický v tom, že väčšina územia je vo vlastníctve neštátnych vlastníkov, teda miestneho obyvateľstva. Práve ich požiadavky a potreby boli v minulosti prehliadané," upozornil rezort v stanovisku pre TASR.

Minister životného prostredia poveril štátneho tajomníka Filipa Kuffu, aby navštevoval národné parky s prebiehajúcou zonáciou a vychytal najabsurdnejšie situácie, ako napríklad na Muránskej planine. Ministerstvo v priebehu marca plánuje zosumarizovať najväčšie výhrady a racionálne ich vyhodnotiť.

Odklad povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku kritizuje opozičné Progresívne Slovensko (PS). "Začína sa opakovať naratív záujmových skupín, ktoré za najlepší možný spôsob, ako nakladať s odpadom, vyhlasujú jeho energetické zhodnotenie. Teda spálenie," podotkol poslanec parlamentu Michal Sabo (PS). V rozvoji obehovej ekonomiky na Slovensku podľa neho chýba akákoľvek stratégia a dlhodobá, udržateľná, záväzná vízia. Dodal, že definitívny odklad zavedenia európskej legislatívy môže znamenať žalobu zo strany EÚ.

Rezort podľa stanoviska nemá záujem znižovať stav, respektíve stupeň ochrany v národných parkoch a už vôbec nie v jadrovej, teda najprísnejšie chránenej zóne. Pripustil však zmeny v okrajových častiach ochranných pásiem. "Cieľom je, aby proces zonácií prebehol v súzvuku s čo najširšou obcou a neboli pri tom ignorovaní ľudia, ktorí v dotknutých územiach žijú," dodalo ministerstvo.

Štátny tajomník MŽP Filip Kuffa vo štvrtok (23. 11.) podporil iniciatívu vyhlásiť Malú Fatru za prírodný park. "My sme sa k tomu prihlásili aj pred voľbami a ostávame pri tom, že bude prvým prírodným parkom vyhláseným na Slovensku," uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s podujatím Dni zeleného lesa v Malej Fatre. Ako skonštatoval, chce, aby ľudia videli, že aj prírodný park je tu na to, aby v tomto prostredí ľudia mohli žiť, pracovať, ale treba brať do úvahy existenciu chránených území.

Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko) hovorí v súvislosti s výrokom Kuffu o ohrození záujmov ochrany životného prostredia aj ekonomických záujmov. "Situáciu budeme sledovať a využijeme všetky nástroje, aby sme zamedzili prípadným krokom takto zásadne poškodzujúcim záujmy Slovensku," uviedla.