Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

TASR si prevzala prestížnu cenu EANA za agregátor sociálnych sietí

Na snímke zľava generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala, prezident EANA Jonas Eriksson, šéfredaktor TASR Marián Kolár a manažér spoločnosti DREZZIO Patrik Illith, s ktorou TASR spolupracovala na ocenenom systéme Somecan. Foto: TASR / TANJUG - Dragan Kujundžič

Porota EANA jednohlasne rozhodla, že cenu získal vývojový tím agentúry pod vedením šéfredaktora TASR Mariána Kolára za vytvorenie agregátora sociálnych sietí Somecan.

Belehrad/Bratislava 21. septembra (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) si dnes prevzala cenu Európskej aliancie tlačových agentúr "EANA Award for Excellence in News Agency Quality 2017". Porota EANA jednohlasne rozhodla, že cenu získal vývojový tím agentúry pod vedením šéfredaktora TASR Mariána Kolára za vytvorenie agregátora sociálnych sietí Somecan. Ide vôbec o prvé ocenenie slovenskej agentúry v prestížnej konkurencii 32 dominantných tlačových agentúr v Európe. Naposledy túto cenu získala nemecká agentúra DPA. Cenu odovzdal na výročnej konferencií EANA v Belehrade jej prezident, šéfredaktor a generálny riaditeľ švédskej tlačovej agentúry TT Jonas Ericsson.

Podľa generálneho riaditeľa TASR Vladimíra Puchalu ide o historický úspech TASR v medzinárodnom kontexte. "Cena je dôkazom, že aj menšie agentúry, ako je TASR, môžu byť úspešné v konkurencii takých gigantov, ako je nemecká DPA, francúzska AFP či britská PA, keď sa systémovo venujú inováciám. Vďaka patrí celému realizačnému tímu na čele so šéfredaktorom Mariánom Kolárom a vedúcemu tímu developerov Patrikovi Illithovi," zdôraznil Puchala.



"Je to kolektívne dielo. Verím, že systém vytvorí pridanú hodnotu aj pre našich klientov a verejnosť," povedal ocenený šéfredaktor TASR Marián Kolár.

Podľa slov Patrika Illitha zo spoločnosti DREZZIO, ktorá sa podieľala na projekte, išlo o neľahké programovanie a zložitý mechanizmus, ako monitorovať jednotlivé profily. Testovaním možností vývoja tohto produktu bola aplikácia Politika na Facebooku na webe Teraz.sk, ktorú spoločnosť uviedla už pred rokom.

Somecan (Social Media Content Analysis) vyhľadáva v profiloch na sociálnej sieti Facebook a Twitter statusy, ktoré triedi podľa frekvencie a výskytu slov do jednotlivých kategórií s možnosťou vyhľadávania. Systém pracuje a vyhľadáva v slovenčine a angličtine.

"Sociálne siete (najmä Facebook a Twitter) sa stali zdrojom informácií, ktorým sa musia zaoberať aj tlačové agentúry, aby zaznamenali živé svedectvá, vyhlásenia, témy v diskusii či trendy. V procese hľadanie toho, čo je dôveryhodná informácia a čo je "fake news", majú tlačové agentúry dôležitú úlohu. Nárast relevantných informácií na sociálnych sieťach vytvára tlak na redaktorov a editorov, ako monitorovať tieto informácie a čo z nich prinášať v agentúrnych správach. TASR vyvinula systém Somecan, ktorý umožňuje redakčným tímom v jednom spoločnom prostredí analyzovať množstvo diferencovaných statusov a profilov," konštatuje sa vo vyhlásení poroty. 

EANA je stavovské združenie tlačových agentúr Európy, ktoré sú vo svojich krajinách dominantnými agentúrami. Sídli v Ženeve.