Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

TASR ukončila projekt, zdigitalizovala viac ako 1.500.000 objektov

Ilustračné foto Foto: TASR

Až 90 percent digitálneho archívu sprístupní TASR pre verejnosť na vedecké a študijné účely.

Bratislava 1. júla (TASR) – Tlačová agentúra Slovenskej republiky zdigitalizovala 1.536.200 objektov a ukončila projekt "Digitalizácie archívu TASR". Hlavnú časť objektov tvoria negatívy, textové správy, fotografie, mikrofiše a výstrižky novín. Až 90 percent digitálneho archívu sprístupní TASR pre verejnosť na vedecké a študijné účely.

"Teším sa, že napriek zložitosti projektu sme ho ukončili v termíne. Rozsahom išlo o najväčší projekt digitalizácie podobného typu na Slovensku. V nasledujúcich rokoch počas obdobia udržateľnosti projektu budeme ďalej pracovať na postprocesingu a dopĺňaní zverejňovaných informácií. Chcem sa poďakovať všetkým zainteresovaným subjektom, dodávateľom, Ministerstvu kultúry SR, Úradu vlády SR a ďalším za kvalitnú a ústretovú spoluprácu," povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Agentúra sprístupňuje na svojom webe www.tasr.sk v zložke Opis vyhľadávacie rozhranie, ktoré umožní vyhľadávanie a editáciu rôznych formátov. Finalizujú sa práce na webe vtedy.sk, ktorý bude prinášať pohľad na minulosť cez fotografie, dobové i aktualizačné správy a publicistiku.

Projekt Digitalizácia archívov TASR sa začal v decembri 2012. Tlačová agentúra SR získala finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Prostriedky, určené na digitalizáciu obsahu pamäťových a fondových inštitúcií, ich archivovanie a sprístupňovanie, sú z Operačného programu Informatizácia spoločnosti v rámci prioritnej osi 2 - Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií.