Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

TAKTO TO NAOZAJ BOLO: Nový web TASR Vtedy.sk prináša históriu OBRAZOM

Niektoré z unikátnych fotografií na portáli Vtedy.sk. Foto: TASR

Fotografie vytvárajú tematické cykly. Nechýba v nich rok 1948, ani víťazstvo Slovana v PVP nad FC Barcelona. Zjazdy strany, stavby sídlisk, povodne. Spartakiády. Vojnou zničené mestá, športové súťaže.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Tlačová agentúra Slovenskej republiky sprístupňuje pre verejnosť unikátne archívne fotografie na novej internetovej stránke Vtedy.sk. Vznik stránky umožnil projekt digitalizácie archívov TASR, ktorá sa uskutočnila v uplynulých troch rokoch.

„Výsledkom digitalizácie je 1.536.200 digitálnych objektov. Hlavnú časť z nich predstavujú negatívy a fotografie. Práve tie tvoria hlavný zdroj a obsah Vtedy.sk,“ konštatuje generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Archív TASR je unikátny, obsahuje originálne historické fotografie siahajúce až do štyridsiatych rokov minulého storočia.

Na unikátnom zábere demonštrácia Demokratickej strany v roku 1947
Foto: TASR


Pozrite si originálne fotky a prečítajte si materiál o poslednom verejnom mítingu Demokratickej strany v roku 1947


„Chceme ponúkať aktualizovanú minulosť. K fotografiám a originálnym popisom prinášame správy, reportáže, analýzy, hodnotenia, fotogalérie, historický kalendár v texte i vo videu. Web nie je len dokumentáciou minulosti, ale i pohľadom z odstupu času,“ vysvetľuje riaditeľ stratégií TASR Vladimír Puchala.

„Nejde o nostalgiu, ale o uchopenie minulého ako živých dejín. Minulosť nie je nikdy ukončená,“ dodáva.

Čo nájdete na Vtedy.sk


Fotografie na stránke vytvárajú tematické cykly: veľké stavby, život vtedy, osobnosti, ikony minulosti, priemysel, poľnohospodárstvo, ideológia a ďalšie tak, aby sme štruktúrovane priblížili bohatstvo archívov.

„Nechýba v nich rok 1948, ale ani víťazstvo Slovana v PVP nad FC Barcelona. Zjazdy strany i stavby sídlisk. Povodne a havárie. Spartakiády. Vojnou zničené územia na Slovensku. Športové súťaže,“ priblížil Puchala.

Trnava v roku 1969 porazila Galatasaray Istambul
Foto: TASR


Celý materiál aj s dobovými fotografiami o slávnom víťazstve Trnavy nájdete TU.


V porovnaní so spravodajským portálom Teraz.sk, ktorý ponúka rýchle a aktuálne informácie, alebo agentúrnymi zdrojmi TASR, pôsobí Vtedy.sk na prvý pohľad ako úplný protiklad. Neprináša ani najrýchlejšie, ani najnovšie informácie, naopak, dajú sa tam nájsť tie najstaršie autentické archívne informačné a obrazové zdroje. V skutočnosti sa TASR, Teraz.sk a Vtedy.sk navzájom dopĺňajú.

„Vtedy.sk hovorí o aktualizovanej minulosti. Teraz.sk o tom, čo sa deje v tejto chvíli. Prehľady, diáre, očakávané udalosti TASR ponúkajú klientom pohľad na budúcnosť. Usilujeme sa vytvárať kontinuitu minulého, súčasného a budúceho. V obsahoch i technológiách,“ hovorí Puchala.

Alexander Dubček na Vtedy.sk
Foto: TASR


Alexander Dubček bol jeden z najpopulárnejších politikov československej histórie, materiál nájdete TU.



Čo si o Vtedy.sk myslia jeho editori?


Vtedy. sk má vlastnú redakciu. „Editorov i novinárov. V súvislosti s digitalizáciou archívov dochádza aj k zmenám práce v dokumentačnej redakcii, ktorá utvára komplexnejšiu podporu novým médiám TASR,“ dodáva riaditeľ stratégií TASR.

„Čo ma baví na tejto stránke najviac? Pocity z tých fotiek,“ opisuje prácu na Vtedy.sk editorka Zuzana Hausová. „Som z generácie Husákových detí, považujem sa už za strednú generáciu a snáď sa nikoho nedotknem, ale ja som za tie dve desaťročia, čo som žila v socializme, nič zlé nezažila. A keď som po prvý raz videla tie historické fotky, odhliadnuc od udalostí, ktoré sa viazali k 2. svetovej vojne, februáru 1948, politickým procesom a podobne, tak som mala na tvári skoro vždy úsmev,“ dodáva.

„Toľko radosti, entuziazmu, často aj naivity, ale hlavne úprimnosti som videla v tvárach tých ľudí... tie fotky sú o nás, našich rodičoch, starých rodičoch...je to práca so spomienkami a k tým sa človek často vracia. Prečo asi?,“ pýta sa.

Šičky z Trenčína na Vtedy.sk, 20.októbra 1959. Originálna popiska: Na pracoviskách Odevných závodov V.Širokého v Trenčíne prijali na počesť 42.výročia VOSR množstvo socialistických záväzkov. V kolektíve mládežníckej dielne 1.mája sú najlepšie pracovníčky závodu. Jednou z nich je aj nositeľka vyznamenania Za vynikajúcu prácu, Anna Ondisová. Na obrázku je s mladou vedúcou dielne - zväzáčkou Ľudmilou Gašparovou.
Foto: TASR/Š.Petráš


Ako si šičky pripomínali VOSR? Materiál na Vtedy.sk nájdete TU.


Vtedy.sk nie je postavený len na vizuáloch. „Fotografie z archívu TASR majú síce samé osebe veľkú výpovednú hodnotu, ale chceme k nim pridať aj zaujímavé texty. Tie budú prirodzene postavené na faktoch zachytených v správach z archívu TASR. Takto chceme návštevníkovi stránky Vtedy.sk pomôcť orientovať sa v pohľadoch na skutočnosti, historické fakty, ale i na veci, ktoré už dnes môžu vyznievať trochu čudne alebo cudzo,“ vysvetľuje editor portálu Ján Lašák.

„Okrem toho pribudnú rozhovory s pamätníkmi, teda ľuďmi, ktorí tieto udalosti zažívali a prinesieme čitateľovi ich komentár. Rovnako sa budeme pýtať aj odborníkov na rôzne oblasti, prečo to takto bolo a prečo nie inak,“ dodáva.

História sa síce dá rôzne interpretovať, nedá sa však meniť. Udalosti sa jednoducho stali a ak chceme vedieť ako, musíme poznať fakty. Lašák preto očakáva, že veľký záujem o nový web bude mať práve mladá generácia, ktorá na vlastnej koži fotograficky zachytené a opísané udalosti nezažila.

„Mám jeden čerstvý príklad. Pred pár dňami som ukázal 23-ročnému mladíkovi fotografiu námestia v Bratislave, kde dominovalo obrovské súsošie s prvým robotníckym prezidentom Klementom Gottwaldom,“ poznamenal Lašák.

Gottwaldovo námestie v roku 1980. Dnes je to Námestie slobody.
Foto: TASR




„Postavili nám vtedy modlu, ktorej sme sa mali klaňať. Nechcelo sa mu veriť, že to tam vyzeralo takto. Pýtal sa kde sú tie sochy dnes. Zhoda náhod, v týchto dňoch uplynulo 25 rokov odkedy to celé cieleným odstrelom likvidovali. Všetko dokumentovali naši fotoreportéri, odpoveď už dnes nájde na našom webe,“ uzatvára Lašák.

Vtedy.sk, Gottwaldova socha po odstrele.
Foto: TASR