Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo voľnom teréne sú pre skialpinizmus obmedzené podmienky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Gabriel Lipták

Skialpinisti by nemali prichádzať do hôr bez potrebného vybavenia.

Liptovský Hrádok 23. januára (TASR) - Vo voľnom teréne Vysokých Tatier sú pre skialpinizmus momentálne obmedzené podmienky. Odborníci preto priaznivcov tohto športu vyzývajú k opatrnosti.

"Hlavne v spodných častiach hôr je ešte málo snehu, skaly nie sú poriadne poprekrývané, takže lyže treba časť cesty niesť. Snehové podmienky sa vylepšujú zhruba od nadmorskej výšky 2000 metrov nad morom (m. n. m.)," informovali TASR z Horskej záchrannej služby (HZS). Skialpinisti by však nemali zabúdať, že snehová pokrývka vo vyšších polohách nie je dostatočne previazaná s podkladovou vrstvou snehu, ktorá je tvrdá a zľadovatená. Rizikom sú v tejto súvislosti lavíny.

"Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny. Uvoľnenie doskových lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Nový prachový sneh z posledného sneženia navyše na mnohých miestach poprikrýval vizuálne znaky nestability snehovej pokrývky," dodáva HZS s tým, že vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách nad 1500 m. n. m., pričom ako nebezpečné sa javia severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách.

HZS pripomína, že v zmysle návštevného poriadku Tatranského národného parku sú na skialpinizmus vo Vysokých Tatrách vyhradené trasy, a to vo Veľkej Studenej doline od Zbojníckej chaty cez kotol Sivých plies do Priečneho sedla, z neho k Téryho chate v Malej Studenej doline, ďalej popod Mačaciu vežu do Baranieho sedla a Veľkou Zmrzlou dolinou na Chatu pri Zelenom plese. V Mlynickej doline môžu skialpinisti prechádzať od vodopádu Skok do Soliskového sedla a tou istou trasou späť, prípadne s prechodom zo sedla na zjazdovku od chaty Solisko.

Skialpinizmus vykonávajú skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch. Do vysokohorského prostredia môžu vstupovať aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov, len za účelom nástupu na skialpinistickú túru. "Skialpinizmus možno vykonávať od 21. decembra do 15. apríla za priaznivých snehových podmienok, ak nebolo vyhlásené lavínové nebezpečenstvo. Skialpinista je povinný mať pri sebe platný preukaz svojej horolezeckej organizácie a na požiadanie sa ním v teréne preukázať pracovníkom orgánov ochrany prírody a krajiny," vysvetľuje HZS.

Skialpinisti by nemali prichádzať do hôr bez potrebného vybavenia. "Dnes už štandardom je základná lavínová výbava - sonda, lopata, elektronický lavínový vyhľadávač - 'pips'. Skialpinisti, ktorí idú do vyšších polôh, by mali mať pri sebe zároveň stúpacie železá - mačky, cepín, no a samozrejme lekárničku, náhradné oblečenie, teplý čaj, jedlo, pitie, byvakovacie vrece. To všetko by nemalo chýbať v ich batohu," ozrejmil pre TASR tatranský horský vodca Miki Knižka.

Mať potrebnú výbavu nie je zárukou šťastného návratu z hôr. Je potrebné ju aj vedieť správne používať, čomu vedia napomôcť rôzne kurzy, hlavne pre začínajúcich skialpinistov. "Kurzy predstavia účastníkom ako správne čítať terén a ako si následne vyberať vhodné trasy, ďalej ako dôležité je sledovať správy o počasí. Ľudia sa učia čo je potrebné robiť, ak sa ocitnú v lavíne, no predovšetkým to, čo by mali robiť, aby sa v lavíne neocitli," zdôraznil Knižka.

V Tatrách a Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

V Tatrách a Fatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ilustračná snímka.
Foto: Ilustračné foto: Ľuboš Pitoňák
Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. V Tatrách ako i Fatrách má lavínové nebezpečenstvo lokálny charakter. V Tatrách hrozia lavíny najmä na strmých svahoch vo vyšších polohách nad 1500 metrov nad morom, obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách. V Malej a Veľkej Fatre sa mierne lavínové nebezpečenstvo týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

Dnes ráno prevládalo na horách jasné a slnečné počasie. Vo vyšších polohách sa oproti predchádzajúcim dňom mierne oteplilo. Teplota vzduchu sa v polohách nad 2000 metrov nad morom pohybovala od -10 do -15 stupňov Celzia, na podhorí a v dolinách ranná teplota vzduchu klesla aj pod -15 a miestami sa priblížila hodnote -20 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý až mierny vietor, v Nízkych a Západných Tatrách prevažoval juhozápadný vietor, v Malej a Veľkej Fatre fúkal prevažne juhovýchodný vietor a vo Vysokých Tatrách severozápadný vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Na hrebeni Malej a Veľkej Fatry však vietor prechodne silnie a prudký vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť až 55 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh. Úplne voľný prachový sneh z posledného sneženia je rozložený relatívne rovnomerne. Na mnohých miestach tak prekrýva vetrom ubité dosky, ktoré nie sú dostatočne zviazané so starým tvrdým zľadovateným podkladom.