Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách má počas dňa stúpajúcu tendenciu

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR /HZS

Novší sneh sa podľa lavínového špecialistu Milana Lizucha ešte stále dostatočne neprepojil s podkladovou vrstvou, preto je snehová pokrývka na mnohých miestach iba slabo spevnená.

Liptovský Hrádok 14. februára (TASR) – Po nočnom ochladení a premrznutí snehovej pokrývky trvá vo všetkých slovenských pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo, to je druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V Tatrách sa pri stúpajúcich denných teplotách zvýši na tretí stupeň. TASR o tom informoval lavínový špecialista Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS) Milan Lizuch.



Zároveň vysvetlil, že novší sneh sa ešte stále dostatočne neprepojil s podkladovou vrstvou, preto je snehová pokrývka na mnohých miestach iba slabo spevnená. Zosuv lavíny môže spôsobiť už malé zaťaženie povrchu strmých svahov. Väčšie lavíny a snehové úplazy sa môžu uvoľniť aj samovoľne.



Dnes ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa na hrebeňoch pohybovala od -7 do -1 stupňa Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý až silný vietor južných smerov s rýchlosťou do 60 km/h, v nárazoch do 90 km/h. V uplynulých hodinách nepripadol nový sneh, ale počas predchádzajúcej periódy sneženia ho napadlo miestami až do 80 cm.



Na mnohých miestach sa môžu vyskytovať vetrom naviate nebezpečné snehové dosky a vankúše. „Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter. Nevyhnutnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je výborná znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky,“ prízvukoval Lizuch.