Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Tatrách trvá tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto Foto: TASR /HZS

Za posledných 24 hodín napadol nový sneh len v najvyšších polohách Tatier.

Liptovský Hrádok 22. februára (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je na mnohých miestach len mierne až slabo spevnená. Obzvlášť nebezpečné sú severovýchodné až juhovýchodné vysokohorské žľaby a muldy, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu, ktorý ešte nie je zviazaný s tvrdým podkladom. Na takýchto miestach sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše a uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

V stredných polohách Tatier môže miestami vplyvom oteplenia dôjsť ku vzniku samovoľných menších lavín a splazov z mokrého snehu. Vo Veľkej a Malej Fatre trvá od nadmorskej výšky 1300 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň. V priebehu dňa je podľa lavínových špecialistov tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca.

Po nedeľňajšom (21.2.) prechode teplého frontu sa oteplilo. Teploty na horách sa pohybovali od mínus dvoch do plus ôsmich stupňov Celzia a na hrebeňoch fúkal prevažne západný až severozápadný búrlivý vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín napadol nový sneh len v najvyšších polohách Tatier. Nad hranicou sneženia (viac ako 1800 metrov nad morom) napadlo do 25 centimetrov nového snehu. Snehová pokrývka je v stredných a nižších polohách vlhká až mokrá. Vo vysokých polohách a na severných úbočiach je ešte suchá, ale vplyvom dnešného oteplenia bude postupne oťažievať.