Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zľadovatený terén aj prelety vrtuľníkov prispeli k smrti 11 kamzíkov

Na snímke kamzík vrchovský tatranský. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Fatálne pády kamzíkov neraz spôsobujú aj nedisciplinovaní turisti, ktorí vstupujú na chodníky aj počas zimnej uzávery.

Vysoké Tatry 28. decembra (TASR) - Počas tohoročných vianočných sviatkov nešťastie v Tatrách nechodilo len po ľuďoch, ale aj kamzíkoch. "V dňoch 25. a 26. decembra vyhasli v našich veľhorách zbytočne štyri mladé ľudské životy. Súbežne s týmito tragédiami boli v niektorých dolinových celkoch zaznamenané aj fatálne pády tatranských kamzíkov," informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Zľadovatená snehová prikrývka, celodenné prelety záchranárskych vrtuľníkov vo vysokohorskom prostredí a veľa nedisciplinovaných návštevníkov pohybujúcich sa v sezónnej uzávere turistických a náučných chodníkov, podľa neho pravdepodobne zavinili smrť doposiaľ 11 kamzíkom. "Každý jedinec už pomerne stabilnej tatranskej populácie kamzíka má z hľadiska genetickej variability nesmierny význam," zdôraznil Majko.

SMUTNÝ POHĽAD: Na snímke mŕtvy kamzík, ktorý sa zrejme tiež pošmykol na ľadovom teréne.
Foto: TASR - HZS

Správa TANAP v tejto súvislosti apeluje na všetkých nadšencov tatranskej prírody, aby rešpektovali usmernenia ochrany prírody. "Zároveň žiadame turistov, aby sa správali zodpovedne a nesebecky ku všetkému, čo prežíva v tatranskej prírode, aby sa mohli bezpečne vrátiť ku svojim rodinám," uzatvára riaditeľ Správy TANAP.