Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Telá horolezcov, ktorí prišli o život v Himalájach, sú už na Slovensku

Vedúci expedície Dhaulagiri 2014 Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli v Himalájach. Foto: Expedition.sk

Komerčná letecká linka dopravila v noci telá Jána Matláka a Vladimíra Švancára do susedného Rakúska, odkiaľ ich previezli na Slovensko.

Bratislava 21. októbra (Teraz.sk) – Telá horolezcov Jána Matláka a Vladimíra Švancára z expedície Dhaulágiri 2014, ktorí zahynuli pod siedmou najvyššou horou sveta, sú už na Slovensku. Pre portál Teraz.sk to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko.

Rezort diplomacie sa podieľal na zabezpečení nočného prevozu tiel dvojice horolezcov z Nepálu na rakúske letisko Schwechat pri Viedni. Odtiaľ ich už dopravili na Slovensko. Ostatní členovia výpravy si návrat domov riešia po vlastnej linke.

Posledná rozlúčka s Vladimírom Švancárom by sa mala byť vo štvrtok v Trenčíne. Ján Matlák by mal mať pohreb v piatok na Orave. Obaja v minulosti pôsobili v armáde, majú aj nárok na vojenský pohreb. "Ak o to ich rodiny požiadajú, rezort obrany vie takéto pohreby zabezpečiť," uviedla pre Teraz.sk hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Ján Matlák mal v minulosti vysokú funkciu vo vojenskej polícii - pred odchodom do zálohy v roku 2005 bol riaditeľom odboru policajného výkonu Riaditeľstva Vojenskej polície Trenčín.

Očité svedectvo, ako sa tragédia horolezcov v Himalájach udiala, si môžete prečítať TU.

Prečítajte si aj ďalšie články o tejto téme:



Za Jánom Matlákom smútia kamaráti spod jeho rodných Roháčov

Plány expedície na Dhaulágirí prezentoval Švancár aj rodákom