Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Telocvične sa budú rekonštruovať, štát na to vyčlenil 10 miliónov eur

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas brífingu v telocvični základnej školy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministra školstva je to prvý krok k zlepšeniu stavu slovenských telocviční a podpore športu.

Šenkvice 4. februára (TASR) – Zničené palubovky, rozbité okná či steny, ktoré nevyhovujú z hľadiska hygieny. Takto to podľa ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) vyzerá v mnohých školských telocvičniach na Slovensku. Rezort školstva to chce zmeniť, preto v rámci aktuálnej výzvy vyčlenil na rekonštrukciu telocviční základných a stredných škôl celkovo desať miliónov eur, z toho deväť miliónov na rekonštrukciu, dostavbu alebo výstavbu telocviční a jeden milión na ich vybavenie.

Podľa ministra je to prvý krok k zlepšeniu stavu slovenských telocviční a podpore športu. Špeciálne školy majú v tomto smere prísť na rad o niekoľko týždňov, aby dostali vybavenie, ktoré potrebujú. "Na základe nášho zberu údajov vieme, že máme na Slovenku 255 plne organizovaných základných škôl, ktoré nevykazujú žiadne údaje o telovýchovných zariadeniach. To znamená, že nemajú telocvične, prípadne pri spojených školách má telocvičňu len jedna časť školy," povedal na dnešnom brífingu v Základnej škole v Šenkviciach Draxler. Rovnaká situácia je podľa jeho slov aj na ďalších 50 stredných školách. Ako tvrdí, veľké množstvo škôl je nútených, aby z kapacitných dôvodov nechali niekoľko tried cvičiť v jednej telocvični, prípadne žiaci cvičia na chodbách či v iných priestoroch školy. "Okrem toho máme množstvo telocviční, ktoré sú v dezolátnom stave," podotkol šéf rezortu školstva.

Ministerstvo školstva eviduje v súčasnosti požiadavky, týkajúce sa objektov telocviční, vo výške 17,5 milióna eur. "Celkovo je to 225 požiadaviek zriaďovateľov škôl, ktoré boli zaevidované na okresných úradoch v sídle kraja, na odboroch školstva," vysvetlil minister.



Sumu 15 miliónov eur z toho podľa neho tvoria požiadavky na riešenie havarijných situácií v telocvičniach. "Ostatné požiadavky sú na výstavbu nových telocviční alebo na dofinancovanie rozostavaných telocviční," doplnil Draxler.

Aktuálna výzva ministerstva školstva má okrem škôl pomôcť aj miestnej ekonomike. Minister totiž predpokladá, že do rekonštrukcie telocviční sa budú zapájať najmä lokálne firmy.

Zriaďovatelia škôl môžu žiadať finančné prostriedky do celkovej výšky 200.000 eur, v prípade kapitálových výdavkov, ktoré sa týkajú rekonštrukcie a dostavby telocviční. Do sumy 5000 eur môžu žiadať v prípade bežných výdavkov, tie môžu byť napríklad použité na dovybavenie športového náradia. "Je tam povinná spoluúčasť, v prípade kapitálových výdavkov desať percent, pri bežných výdavkoch je to päť percent," dodal Draxler.