Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

V slovenskej justícii tento rok pribudlo 64 nových sudcov

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas slávnostného aktu menovania sudcov bez časového obmedzenia. Vľavo si dekrét preberá Tomáš Brinčík (Okresný súd Bánovce nad Bebravou ) v Bratislave 19. decembra 2016. V pozadí vľavo ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, vpravo v pozadí predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová. Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Z nich až 85 percent prišlo z prostredia súdov a iba zvyšok z externého prostredia. Ministerstvo spravodlivosti sa chce pokúsiť tento nepomer zmierniť.

Bratislava 21. decembra (TASR) – V slovenskej justícii začalo v tomto roku pôsobiť 64 nových sudcov. Z nich až 85 percent prišlo z prostredia súdov a iba zvyšok z externého prostredia. Ministerstvo spravodlivosti sa chce pokúsiť tento nepomer zmierniť.

Podľa prepočtov TASR je medzi 64 sudcami vymenovanými v tomto roku prezidentom SR Andrejom Kiskom až 49 vyšších súdnych úradníkov, ktorí sa na sudcovskú kariéru pripravovali viac rokov na okresných alebo krajských súdoch. Päť nových sudcov pôsobilo doteraz v pozícii asistenta sudcu Najvyššieho súdu.

Vo výberových konaniach sa podarilo uspieť ôsmim advokátom. Presadil sa tiež právnik pracujúci na ministerstve spravodlivosti a ďalší právnik zo Slovenskej pošty. Prekážkou pre väčší záujem adeptov z externého prostredia môže byť novozavedená povinnosť absolvovať prípravné vzdelávanie, pripustil rezort.

Tak, ako je prípravné vzdelávanie dnes nastavené, že človek už vtedy, keď sa hlási do výberového konania musí mať za sebou prípravné vzdelávanie, je podľa nás brzdou pre to, aby ľudia zvonku mali záujem sa uchádzať o funkciu sudcu,“ uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla. Aj bez takejto prekážky je podľa neho záujemcov zvonku málo.

Ministerstvo preto rozmýšľa o zmene. „Do budúcnosti uvažujeme, že prípravné vzdelávanie by sme zaradili až do fázy, keď už adept prešiel výberovým konaním,“ priblížil Bubla.

Podľa rezortných štatistík úspešne absolvovalo adaptačné prípravné vzdelávanie tento rok spolu 88 záujemcov o výberové konania na voľné miesto sudcu. Organizuje ho v zmysle zákona Justičná akadémia, ktorá vydala 31 potvrdení o účasti na vzdelávaní v prvom polroku a 57 v polroku druhom. V budúcom roku je na vzdelávanie zatiaľ prihlásených 11 účastníkov.

Vzdelávanie pozostáva z troch dvojdňových školení. Na prvom sa adepti na sudcov oboznamujú so sudcovskými statusovými zákonmi a cvičia si vypracovanie trestného rozsudku. Na druhom školení trénujú vypracovanie netrestného rozsudku a na treťom sa simuluje trestné a netrestné pojednávanie a nacvičujú zručnosti v pojednávacej miestnosti, procesné postupy a návyky nevyhnutné pre výkon funkcie sudcu.

Z celkovo 17 nových sudcov, ktorí na súdy pribudli vlani, boli iba traja z mimojustičného prostredia. Novelu zákona o sudcoch, ktorá od začiatku tohto roka stanovuje povinnosť prípravného vzdelávania pre uchádzačov z iných právnických profesií presadil v minulom roku bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Argumentoval pritom, že je potrebné, aby si osvojili zručnosti potrebné na výkon funkcie sudcu. Kritici tohto opatrenia namietali, že uzatvorí súdy a sťaží prístup k sudcovskej funkcii pre ostatné právnické profesie.