Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Tento štát treba založiť odznova, tvrdí E. Chmelár

ARCHÍVNE FOTO: E.Chmelár v TABLET.TV rozpráva o hnutí SEN. Foto: TABLET.TV

Líder hnutia dnes predstavil návrh komplexnej volebnej reformy, ktorá by mala posilniť moc občana a prehĺbiť demokraciu v krajine.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Tento štát treba podľa lídra vznikajúceho politického hnutia SEN Eduarda Chmelára založiť odznova. Hnutie je presvedčené, že vlastný štát budú mať ľudia až vtedy, keď sa spoločnosť zbaví zlodejov, ktorí ju ovládajú, a politika sa stane službou verejnosti. Hovorí aj o potrebe novej občianskej ústavy a vyzýva na založenie druhej demokratickej Slovenskej republiky.

"SR nevznikla z vôle občanov, nezakladali ju dlhoroční bojovníci za samostatnosť, ale technokrati moci, ktorí boli k tejto možnosti donútení a ktorí ju pochopili len ako novú formu a zdroj rozkrádania. Vladimír Mečiar je otcom slovenskej oligarchie a korupčného štátu, Mikuláš Dzurinda si jeho metódy osvojil a zdokonalil a za Roberta Fica sa dovŕšil majetkový prevrat, vďaka ktorému nemá zmysel hovoriť o demokracii, ale o oligarchii, vďaka ktorému tu nemáme vládu ľudu, ale vládu bohatých," uviedol Chmelár.

Líder hnutia dnes predstavil návrh komplexnej volebnej reformy, ktorá by mala posilniť moc občana a prehĺbiť demokraciu v krajine. Opiera sa o model jedného prenosného hlasu, sfunkčnenie referenda, zrušenie volebnej kaucie, posilnenie petičného práva a zásadné zmeny pre transparentné financovanie politických strán.

Model jedného prenosného hlasu má spájať všetky pozitívne prvky väčšinového a pomerného systému. Umožňuje voličom hlasovať za kandidátov viacerých politických strán, dáva šancu nezávislým kandidátom, znižuje riziko prepadnutia hlasov na minimum a vytváraním menších viacmandátových obvodov má tiež zdôrazňovať osobný i regionálny rozmer voľby.

SEN navrhuje aj sfunkčnenie referenda odstránením kvóra potrebného na jeho platnosť, zrušenie volebnej kaucie, posilnenie petičného práva povýšením občianskej petície s minimálnym počtom 50.000 podpisov na zákonodarnú iniciatívu. Hovorí aj o potrebe zásadných zmien pre transparentné financovanie politických strán vrátane vytvorenia inštitútu pre dohľad a kontrolu tejto činnosti.