Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Teplá zima priniesla problémy alergikom už v januári

Na snímke lieska veľkoplodá, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Oteplenie, dostatok vlahy a slnečného svitu prinesie so sebou prudký nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší.

Banská Bystrica 15. februára (TASR) – Teplá zima priniesla problémy alergikom už v januári, keď lieska kvitla aj na strednom Slovensku. Silné sneženie a mrazy na prelome mesiacov pribrzdili peľovú sezónu liesky a jelše, ale s postupným otepľovaním sa opäť začína rozbiehať. Konštatovala to Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Podľa fenologických pozorovaní kvitnutie liesky a jelše nastúpilo zhruba o dva týždne skôr ako minulý rok. Podľa údajov z minulého týždňa monitorovacie stanice uvádzajú zatiaľ nízke až veľmi nízke koncentrácie peľu liesky, jelše a drevín z čeľade cyprusovité-tisovité. Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Košiciach a Bratislave. Peľ jelše a drevín z čeľadí cyprusovitých-tisovitých dosahoval len veľmi nízke koncentrácie," uviedla Lafférsová.

Oteplenie, dostatok vlahy a slnečného svitu prinesie so sebou aj prudký nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší. "Sezóna jelše a liesky sa naplno rozbehne na celom území a ich denné koncentrácie dosiahnu alergiologicky významné hladiny aj v severnejších oblastiach Slovenska," dodala Lafférsová.