Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Teplé počasie mätie vtáky, sovy začali hniezdiť už v decembri

Myšiarka ušatá si svoje vlastné hniezdo nestavia, ale využíva hniezda iných druhov.

Bratislava 10. januára (TASR) - Teplé počasie mätie vtáctvo. Sovy začali hniezdiť už v decembri.

Vo štvrtok (9.1.) ochranárom telefonoval nálezca dvoch mláďat sovy myšiarky ušatej, ktoré vypadli z hniezda. Mláďatká sa podarilo zachrániť a odniesť do rehabilitačnej stanice, kde sa o ne postarajú, až kým budú pripravené na samostatný život. "Boli sme touto informáciou pomerne prekvapení, pretože ide o zriedkavý prípad. Hlavné obdobie hniezdenia je v marci – apríli. Keďže mláďatá sú vo veku približne dvoch týždňov, znamená to, že sovy začali hniezdiť už v decembri. Je to naozaj nezvyčajne skoro," hovorí Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), ktorá sa zaoberá ochranou dravých vtákov a sov vo voľnej prírode na Slovensku.

Sovičky našiel pracovník atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach priamo v areáli. Vypadli zo stračieho hniezda na borovici. Myšiarka ušatá si totiž svoje vlastné hniezdo nestavia, ale využíva hniezda iných druhov. Nakoľko mladé sovy vypadli už po druhýkrát, prevzal ich Tibor Šnajdár z rehabilitačnej stanice Havran v Ratnovciach, kde ich umiestnili do inkubátora a kde sa o ne budú aj ďalej odborne starať.

"Za tak skoré hniezdenie nepochybne môže prevládajúce teplé počasie, ale významným faktorom je aj dostupnosť potravy – hlavne myší, v dôsledku chýbajúcej snehovej pokrývky," vysvetľuje Deutschová. Počas monitoringu zimujúcich populácií viacerých druhov si ochranári všimli, že niektoré páry sa už zdržujú na hniezdiskách, orliaky morské napríklad už svoje hniezda upravujú, prebiehajú svadobné lety a obdobie toku. "Ľudia si mohli vo svojom okolí všimnúť napríklad spievajúce drozdy alebo straky zdržujúce sa pri hniezdach. Zdá sa, že jar nás prišla navštíviť počas zimy a vtáky to využili, keďže podmienky na hniezdenie sú dobré," dodala. Vlani podľa nej hniezdiace vtáctvo zaskočili extrémne nepriaznivé podmienky v priebehu marca a apríla, ktoré spôsobili celkovo nízku úspešnosť hniezdenia na našom území.