Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Portál Teraz.sk zaraďuje do svojej ponuky agregátory sociálnych sietí

Foto: Printscreen Teraz.sk

Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky od dnešného dňa spúšťa prvý agregátor pod názvom Politici na Facebooku, ktorý už od leta fungoval v beta verzii.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Internetový portál TASR Teraz.sk zaraďuje do svojej ponuky agregátory sociálnych sietí. Od dnešného dňa spúšťa prvý agregátor pod názvom Politici na Facebooku, ktorý už od leta fungoval v beta verzii. V najbližšom čase pribudnú ďalšie dva, Politici na Twitteri a Zahraničie na Twitteri.

„Týmto krokom TASR reaguje na rozširujúci sa trend politických subjektov informovať o svojich aktivitách na sociálnych sieťach,“ konštatuje generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Dodáva, že politické vyhlásenie, postoj či stanovisko býva často publikované na sociálnej sieti skôr, ako sa stane súčasťou tlačového vyhlásenia alebo výstupu z tlačovej konferencie.

Okrem zásadných politických stanovísk, ktoré sa po publikovaní na sociálnej sieti stávajú súčasťou iných foriem publicity, obsahujú sociálne siete aj množstvo parciálnych vyjadrení, osobných postrehov a iných odkazov politických subjektov, ktoré sa čitateľ z iného zdroja nedozvie. Ak má o tieto informácie záujem, musí aktívne sledovať jednotlivé profily na sociálnych sieťach, čo je užívateľsky náročné.



Politické subjekty využívajú možnosť priamej komunikácie s voličmi prostredníctvom sociálnych sietí nielen preto, že ide o jeden z efektívnych spôsobov, ako informovať o svojich aktivitách, ale aj preto, že týmto spôsobom sa ich odkazy dostávajú k voličom bez toho, že by ich médium akokoľvek upravovalo.

Foto: Printscreen Teraz.sk


„V praxi sa často stretávame s tým, že politickí aktéri nie sú spokojní s mediálnym spracovaním svojich výstupov. Je to prirodzené, lebo tak, ako majú svoje komunikačné priority politici, majú ich aj médiá a nie vždy bývajú totožné,“ konštatoval šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács.

„Na sociálnych sieťach zverejňujú politici na svoju zodpovednosť obsah, ktorý sami považujú za relevantný. Nevýhodou je, že sa k nemu pomerne veľká časť čitateľov nedostane,“ poznamenal.

Politici na facebooku, printscreen.
Foto: Teraz.sk


Agregátor sociálnych sietí je určitým kompromisom medzi mediálnym informovaním a priamymi odkazmi politikov na sociálnych sieťach. Statusy na sieťach ostávajú vo svojej originálnej podobe, je však možné sa k nim prehľadne dostať prostredníctvom internetovej stránky Teraz.sk a sledovať tak politickú polemiku z jedného miesta. Tento produkt TASR vytvorila v spolupráci s Patrikom Illithom a firmou Webikon.

Na podstránke Politici na Facebooku je dnes zaradených 53 verejných profilov politických subjektov a tento zoznam sa bude ďalej rozširovať.