Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Termín pojednávania žalôb zdravotných poisťovní stále nie je známy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Krajský súd v Bratislave zatiaľ ani po viac ako roku nevytýčil termín pojednávania v kauze žalôb zdravotných poisťovní na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v prípade lieku na liečbu rakoviny pľúc Vargatefu.

"Krajský súd v Bratislave eviduje žalobu dvoch poisťovní o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného (MZ SR) zo dňa 11. júla 2016. V predmetnej veci uznesením zo dňa 2. novembra 2016 súd rozhodol o návrhu žalobcov o odkladný účinok rozhodnutia tak, že tento návrh zamietol. V merite veci zatiaľ nebol vytýčený termín pojednávania, a to vzhľadom na celkový počet nápadu a vecí v príslušnom senáte a vzhľadom aj na dátum podania predmetnej veci," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef. TASR podanie žaloby potvrdil 11. augusta minulého roku PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Podľa poisťovní liek nie je nákladovo efektívny, čo je podmienka, aby sa dostal do Kategorizačného zoznamu. "Podali sme žalobu, lebo máme za to, že nebola preukázaná nákladová efektivita lieku pri cene navrhovanej zo strany navrhovateľa. Nákladová efektivita lieku bola preukázaná pri výrazne nižšej cene," vysvetlil vtedy Cehlárik.