Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prijatie väzňov z Guantánama je príspevkom SR k zatvoreniu väznice

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Pavel Neubauer

V diskusnej relácii TA3 V politike to dnes vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Bratislava 19. januára (TASR) – Prijatie troch čínskych Ujgurov väznených na americkej vojenskej základni Guantánamo je potvrdením nášho priateľstva s USA a toho, že ak kritizujeme zriadenie tejto väznice, mali by sme sa podieľať aj na jej likvidácii.

V diskusnej relácii TA3 V politike to dnes vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Zároveň povedal, že prijatie troch väzňov z detenčného tábora sa nedá spájať s rozhovorom, ktorý spolu s premiérom Robertom Ficom viedli s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Lajčák vyhlásil, že pre SR je to humanitárna akcia spojená so snahou prispieť k zatvoreniu Guantánama. "Pokiaľ sme žiadali USA x-krát o pomoc a vždy sme ju dostali, bolo by sebecké a egoistické, ak by sme na ich žiadosť v tomto prípade povedali, že to nie je náš biznis," povedal Lajčák. Dodal, že Slovensko prijalo troch zadržaných z väznice Guantánamo už v roku 2010. "Vtedy to prebehlo úplne pod kontrolou," pripomenul s tým, že v prípade Ujgurov ide o ľudí, ktorí nie sú na zozname teroristov, nebolo po nich vyhlásené žiadne pátranie. "Občanom SR žiadne nebezpečenstvo nehrozí, môžu pokojne spávať," ubezpečil minister.

Lajčák sa vyjadril aj k vývoju pátrania po páchateľoch teroristických útokov na slovenských vojakov a horolezcov, ku ktorým došlo v roku 2013.

V prípade posledného násilného incidentu - vraždy vojakov Edmunda Makovníka a Patrika Fraštiu minister priznal, že to, čo je momentálne isté, je fakt, že išlo o samovražedný útok. "Všetko ostatné sú dohady," povedal Lajčák s tým, že zatiaľ nie je známa totožnosť páchateľa. Posun nie je ani v prípade teroristu, ktorý zastrelil na letisku v Kandaháre čatára Daniela Kavuliaka. V prípade páchateľov vraždy horolezcov Antona Dobeša a Petra Šperku minister uviedol, že sa potvrdili indície o zadržaní páchateľov. "Na základe informácií z pakistanskej strany, je tam veľký predpoklad, že hlavní organizátori boli dolapení, no potrebujeme ešte čas, aby sme mohli povedať viac," uviedol Lajčák.