Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Tesco pomáha predčasne narodeným bábätkám aj ich mamičkám

Foto: Tesco

Bábätká do dlane. Aj tak sa nazývajú predčasne narodené detičky, ktoré majú vďaka intenzívnej lekárskej starostlivosti už veľkú šancu na prežitie.

Bratislava 16. novembra (OTS) - Každoročne 17. novembra si pripomíname okrem Dňa boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodného dňa študenstva aj Svetový deň predčasne narodených detí. Tesco aj tento rok podporuje výrobkami vlastnej značky starostlivosti o bábätká Fred&Flo mamičky, ktorých bábätka prišli na svet predčasne.

„Teší ma, že aj tento rok Tesco už po štvrtýkrát podporí mamičky predčasniatok v 10 neonatologických oddeleniach po celom Slovensku. Symbolicky počas Svetového dňa predčasne narodených detí im darujeme 200 balíčkov výrobkov Fred&Flo s plienkami a potrebami pre starostlivosť o bábätká. Aspoň týmto spôsobom uľahčíme mamičkám náročné chvíle, aby sa mohli plne venovať svojim krehkým bábätkám,“ hovorí Tereza Berkes, brand manažérka pre vlastnú značku Tesco v strednej Európe.

Na Slovensku sa každé 13. dieťa narodí predčasne, čo predstavuje približne 4 500 detí ročne. Pôrod predčasniatka predstavuje extrémne stresujúcu udalosť pre celú rodinu. Rodičia majú strach z neznáma, z neočakávanej situácie a strach o život a budúcnosť milovaného dieťaťa. Negatívne na nich vplýva separácia od dieťaťa a aj od zvyšku rodiny, pretože hospitalizácia predčasne narodeného bábätka trvá 8 až 12 týždňov. Je to veľmi dlhý čas, počas ktorého je nevyhnutnosťou úzka spolupráca medzi rodičmi a ošetrujúcim personálom.
Predčasniatko narodené vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove.
Foto: Tesco

„Mnohí rodičia dovtedy ani netušia, že existujú jednotky vysokošpecializovanej starostlivosti o novorodencov. Naším spoločným cieľom je nielen záchrana života dieťaťa, ale hlavne jeho kvalita prežívania s dobrými vyhliadkami do budúcnosti. To si vyžaduje dlhodobé sledovanie dieťatka aj po jeho prepustení z nemocnice pod vedením ďalších špecialistov – neurológa, pneumológa, oftalmológa či rehabilitačných pracovníkov,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Vojteková, primárka Perinatologického centra Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove, a dodáva: „Každá pomoc a podpora pre rodičov, špeciálne mamičky, je v tomto náročnom období vítaná a veľmi dôležitá. Aj darovanie hygienických potrieb na starostlivosť o dieťatko patrí k veľmi silnej podpore. Mamička totiž v strese často ani nevie, čo by sa jej pre bábätko hodilo.“

Tesco nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Maďarsku pomáha čerstvým mamičkám. V ambulanciách pediatrov po celom Slovensku Tesco zriadilo špeciálne stojany s 2 500 baleniami plienok Fred&Flo na použitie zdarma. Zároveň počas prvej kontroly s bábätkom je u vybraných pediatrov k dispozícii 45 000 balíčkov pre mamičky so vzorkami najobľúbenejších výrobkov značky Fred&Flo na vyskúšanie.