Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

ÚMS k testovaniu: Doteraz nemáme odpovede na kľúčové otázky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) po utorkovom rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR odmietol medializované informácie, že samosprávy nemajú dostatok informácií.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) stále dúfa, že vláda poskytne mestám zrozumiteľnú a jednoznačnú metodiku pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľov Slovenska. "Faktom však je, že prezident ÚMS zatiaľ absolvoval jediný telefonát s náčelníkom ozbrojených síl. Po tomto telefonáte ÚMS poslala náčelníkovi ozbrojených síl 60 kľúčových otázok, na ktoré žiadajú mestá odpovede, doteraz ich však nemajú,“ informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Upozornila, že samosprávy miest v tejto chvíli nevedia nič. "Ani to, ktoré náklady budú musieť zvládať z vlastných rozpočtov, ani kedy a či bude vôbec refundácia nákladov zo strany štátu zabezpečená,“ uviedla. Upozornila, že nezodpovedané sú aj praktické otázky súvisiace so zabezpečením testovania. "Napríklad, kto bude zamestnávateľom samotných dobrovoľníkov, ktorých majú zabezpečiť samosprávy. Jednoducho, mestá nemajú zatiaľ žiadne praktické pokyny, jasné usmernenia štátu," skonštatovala hovorkyňa ÚMS.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) po utorkovom rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR odmietol medializované informácie, že samosprávy nemajú dostatok informácií a že armáda s nimi nekomunikuje. "Videl som množstvo takýchto dezinformácií, nie je to pravda," zdôraznil Naď. "O všetkých súvislostiach zodpovedne komunikujeme so strešnými organizáciami samospráv, príslušnými ministerstvami i regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ povedal.

Ubezpečil, že na odberných miestach bude zabezpečené všetko pre to, aby nebolo ohrozené zdravie testovaných, ani tých, ktorí budú testovanie zabezpečovať.

Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany SR. Rezort už informuje, že na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných od piatka (23. 10.) do nedele (25. 10.) 180.000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov.

Podľa predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) má byť testovanie dobrovoľné, no tí, ktorí sa na ňom nezúčastnia, budú musieť zotrvať desať dní v karanténe.

Vláda v nedeľu (18. 10.) poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. V operačnej misii, ktorá dostala názov Spoločná zodpovednosť, má byť vyčlenených do 8000 príslušníkov armády.