Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

GAŠPAR: Nie je dôkaz, že polícia vedela o pláne vraždy už v roku 2014

Na snímke prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Branislav Račko

Pavol R. je obvinený z objednávky vraždy svojej vtedajšej spoločníčky Volzovej. V podsvetí si ju mal objednať v roku 1997.

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – K tejto hodine neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa obvinený a na doživotie odsúdený Mikuláš Černák už v roku 2014 zmienil o konkrétnom prípade, ktorý súvisí s obvineným Pavlom R. a poškodenou Sylviou Volzovou. Takto vo štvrtok v Banskej Bystrici reagoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar v súvislosti s medializovanými informáciami, ktoré naznačujú, že polícia o plánovanej vražde Volzovej spred 20 rokov vedela minimálne od roku 2014.

"Dal som pokyn najmä predstaviteľom NAKA, aby preverili, či k nejakej takej komunikácii došlo a či sa týkala osoby Pavla R. Podľa toho budem postupovať ďalej. Jedna z možností je, že ak skutočne bude niekde zaznamenané, že sa o tejto veci už bavili, podám sám trestné oznámenie na mojich podriadených," konštatoval v stredu (25.10.) pre TV JOJ Gašpar.

Ako policajný prezident vo štvrtok na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedol, na žiadosť či už Černáka, alebo jeho právneho zástupcu, ktorí políciu informovali, že je ochotný vypovedať k závažnej trestnej činnosti a chce ju pomôcť objasniť, vždy nasledovala návšteva vyšetrovateľov, a nie jedného. Každý ho vypočúval k svojim prípadom a na základe konkrétnych informácií a faktov od neho došlo k otvoreniu mnohých prípadov starých vrážd a k jeho "doobvineniu", ako aj iných osôb.

"Ak sa k tomu v minulosti vyjadroval, tak nanajvýš v podobe, že má informácie o závažnej trestnej činnosti, v čase jej spáchania aktívnym významným ústavným činiteľom, ale nikdy ho nešpecifikoval, ani meno, ani funkciu, nehovoril o poškodenej," dodal Gašpar.

Podľa neho v auguste tohto roka na prvom stretnutí s vyšetrovateľom, ktorý je šéfom tímu Gorila, opäť nepovedal žiadne relevantné informácie, s ktorými by mohli pracovať. Pri druhej návšteve už padli konkrétnejšie veci a pri tretej sa prijímalo trestné oznámenie, v ktorom boli popísané podrobnosti celého deja. Odvtedy na tom polícia pracuje.

"Tieto typy vyjadrení sú mimoriadne škodlivé. Zabudnime na to, že niekto bude útočiť na orgány činné v trestnom konaní, ak toto budeme robiť, nemáme šancu dosiahnuť spravodlivosť. Pod novým vedením NAKA sa odhaľujú aj staré prípady, čo je vzhľadom na čas náročné, tak ich nechajme pracovať," zdôraznil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Pavol R. je obvinený z objednávky vraždy svojej vtedajšej spoločníčky Volzovej. V podsvetí si ju mal objednať v roku 1997. V prípade čelia obvineniu aj Miloš K., Róbert L., prezývaný Kýbel a rovnako i Černák.