Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

ROK 2016: Kiska navštívil tri kontinenty, Fico sa sústredil na Európu

Kombofotografia Foto: TASR AP

Najmä druhá polovica roka 2016 bola v znamení prvého predsedníctva SR v Rade EÚ. Prezident SR sa napríklad stretol s francúzskym prezidentom a predseda parlamentu mal audienciu u pápeža.

Bratislava/Svet 23. decembra (TASR) – Najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky - prezident, premiér a predseda Národnej rady SR - navštívili v roku 2016 krajiny Európy a aj sveta a zúčastnili sa na dvojstranných rokovaniach, na stretnutiach medzinárodných organizácií.

JANUÁR


19. januára – MAĎARSKO: Pamiatku 42 obetí havárie slovenského vojenského lietadla si v maďarskej obci Hejce uctili prezidenti SR a Maďarska Andrej Kiska a János Áder.

25. januára - VEĽKÁ BRITÁNIA: Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na jednodňovú pracovnú cestu do Škótska. Hlava štátu prijala pozvanie od princa Charlesa, aby navštívila rekvalifikačné centrum v škótskom Dumfries House. V Glasgowe sa následne zúčastnil na otvorení honorárneho konzulátu Slovenskej republiky a stretol sa tiež so slovenskými študentmi na University of Glasgow.

FEBRUÁR


4. februára – VEĽKÁ BRITÁNIA: Predseda vlády SR Robert Fico sa v rámci jednodňovej pracovnej návštevy Británie sa zúčastnil na konferencii o Sýrii a navštívil závod spoločnosti Jaguar Land Rover. Na konferencii o Sýrii v Londýne premiér diskutoval spoločne s predstaviteľmi krajín z celého sveta o nových finančných prostriedkoch na zabezpečenie dlhodobých potrieb ľudí v tomto blízkovýchodnom regióne, ktorý je už niekoľko rokov sužovaný vojenským konfliktom. V meste Solihull navštívil Fico závod automobilky Jaguar Land Rover, prezrel si výrobné priestory a oboznámil sa s fungovaním fabriky. Vláda SR v decembri 2015 podpísala s automobilkou investičnú zmluvu o výstavbe nového závodu v Nitre s tým, že Jaguar Land Rover na Slovensku preinvestuje viac ako jednu miliardu eur a vytvorí tisíce nových pracovných miest.

Všetky práce súvisiace s prípravou staveniska pre výstavbu závodu Jaguar Land Rover pokračujú podľa plánovaného harmonogramu. V areáli priemyselného parku vzniká Centrum vzdelávania a služieb. Polovica z neho bude slúžiť pre Jaguar Land Rover, druhú plánuje využívať na vzdelávanie zamestnancov Nitriansky samosprávny kraj a mesto. Slávnostným odhalením základného kameňa sa 13. septembra 2016 v Nitre oficiálne začala výstavba nového závodu automobilky Jaguar Land Rover. Podľa slov zástupcov podniku presahuje celková investícia sumu 1,1 miliardy libier, čo je v prepočte približne 1,4 miliardy eur. Firma plánuje v prvej etape vytvoriť 2800 pracovných miest. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. FOTO TASR - Henrich Mišovič
Foto: TASR Henrich Mišovič


15. februára – ČESKÁ REPUBLIKA: Slovenský premiér Robert Fico sa zúčastnil na mimoriadnom summite Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe, kde sa vyjadril k názorom, ktoré odzneli na margo témy o riešení migračnej problematiky

MAREC


2. marca – MACEDÓNSKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom do Macedónska. Cieľom ich cesty bola návšteva macedónsko-gréckych hraníc v Gevgeliji, kde sa 29. februára migranti pokúsili o prerazenie hraničného plota. Fico s Kaliňákom sa stretli s predstaviteľmi tamojšej vlády. V tranzitnom centre diskutovali s macedónskym ministrom vnútra Oliverom Spasovským o bezpečnostných opatreniach v tejto nečlenskej krajine EÚ. Na programe bolo i stretnutie so slovenskými policajtmi, ktorí v Macedónsku slúžia od začiatku februára. Skupina 25 policajtov odcestovala do tejto balkánskej krajiny 3. februára.

Predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák v stredu 2. marca 2016 navštívili macedónsko–grécke hranice. Stretli sa so slovenskými policajtmi, ktorí v tejto oblasti pôsobia. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (druhý sprava) počas návštevy macedónsko–gréckej hranice pri juhomacedónskom meste Gevgelija.
Foto: TASR - Michal Svítok


17. marca – BELGICKO: Slovenský premiér Robert Fico odcestoval do Bruselu na dvojdňové rokovanie lídrov európskej dvadsaťosmičky. Na summite Európskej rady mali prijať konečnú dohodu o riešení migračnej krízy s Tureckom.

APRÍL


11. apríla - BOSNA A HERCEGOVINA: Prezident SR Andrej Kiska získal ocenenie "Pečať európskeho lídra" za podporu Slovenska Bosne a Hercegovine (BaH) na jej ceste do Európskej únie. Prevzal si ho v Mostare na jubilejnom 15. odovzdávaní cien Večernjakov pečat. Kiska v príhovore potvrdil pokračovanie podpory Slovenska integračným ambíciám BaH.

15. apríla – POĽSKO: Predseda NR SR Andrej Danko vycestoval do Poznane, kde sa spolu s predstaviteľmi parlamentov iných európskych krajín zúčastnil na oslavách 1050. výročia prijatia kresťanstva v Poľsku. Dankova účasť na týchto oslavách bola jeho prvou zahraničnou pracovnou cestou od vymenovania do funkcie predsedu NR SR 23. marca. V Poznani sa zúčastnil spolu s ďalšími čestnými hosťami z viac ako 20 krajín Európy na slávnostnom zasadnutí oboch komôr poľského parlamentu a rokoval aj s predsedom poľského Sejmu Markom Kuchciňským.

21.-22. apríla - USA: Slovensko má pred sebou dve výzvy: treba zlepšiť vzdelávanie a budovať kvalitné inštitúcie na všetkých úrovniach štátnej a verejnej správy, ktoré by zvýšili dôveru občanov v štát. Poukázal na to prezident SR Andrej Kiska v New Yorku na podujatí OSN k implementácii globálnych trvalo udržateľných cieľov, tzv. Agendy 2030. Kiska bol v New Yorku na pracovnej ceste, kde 22. apríla podpísal klimatickú dohodu.

MÁJ
23. mája – TURECKO: Slovenský prezident Andrej Kiska na prvom Svetovom humanitárnom summite v tureckom Istanbule potvrdil, že Slovensko bude od budúceho roka dávať viac finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc. Zároveň zdôraznil, že v živote neexistuje ušľachtilejšia a významnejšia vec, než pomáhať druhým.

29. mája - 2. júna - GRUZÍNSKO: Prezident SR Andrej Kiska absolvoval oficiálnu návštevu Gruzínska. V hlavnom meste Tbilisi sa stretol s najvyššími predstaviteľmi krajiny, zúčastnil sa na otvorení biznisfóra pre slovenských a gruzínskych podnikateľov a Národného konventu o EÚ, ktorý vznikol v spolupráci so slovenskou mimovládnou organizáciou SFPA. Kiska sa stretol aj so slovenskými zástupcami v monitorovacej misii EÚ v Gruzínsku (EUMM). O investičných možnostiach Slovenska rokoval i s predstaviteľmi a podnikateľmi vo viacerých gruzínskych regiónoch s cieľom podpory rozvoja hospodárskej spolupráce, osobitne v oblasti energetiky, poľnohospodárstva, stavebného priemyslu a cestovného ruchu. Prezidenta na ceste sprevádzali zástupcovia vlády SR a skupina slovenských podnikateľov.

Georgia's President Georgy Margvelashvili, right, and his Slovakian counterpart Andrej Kiska shake hands during a joint news conference in Tbilisi, Georgia, Monday, May 30, 2016.( AP Photo/Shakh Aivazov)
Foto: TASR AP


JÚN


1. júna – BELGICKO: Vláda Slovenskej republiky na čele s Robertom Ficom odcestovala do Bruselu, kde rokovala s vysokými predstaviteľmi európskych inštitúcií. Ústrednou témou rokovaní bolo predsedníctvo SR v Rade EÚ, ktoré sa začalo presne o mesiac. Ministri absolvovali bilaterálne rokovania v Európskom parlamente alebo na Generálnom sekretariáte Rady EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk na stretnutí s Robertom Ficom priznal, že má od slovenského predsedníctva vysoké očakávania najmä preto, že prichádzajú v "rozhodujúcich chvíľach pre Európu". Premiérovi odkázal po slovensky: "Zaiste si poradíte!"

6. júna – ČESKO: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval na prvú oficiálnu návštevu Českej republiky. Stretol sa s predstaviteľmi českej vlády aj parlamentu. Hovorili o vzťahoch, spolupráci, situácii v Európskej únii i o - vtedy sa blížiacom - slovenskom predsedníctve v Rade EÚ.

8. júna – ČESKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval na pracovnú návštevu Českej republiky. V Prahe sa zúčastnil na Pražskom európskom summite a summite krajín V4. Ešte predtým rokoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom. Išlo o prvú Ficovu oficiálnu cestu Česka po tom, čo sa tretíkrát stal premiérom Slovenskej republiky

16. júna - NEMECKO: Slovenský premiér Robert Fico odcestoval na jednodňovú pracovnú návštevu do Berlína, kde sa na pracovnom obede stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Hovorili o aktuálnej situácii a riešeniach v Európskej únii a eurozóne, migračnej kríze, energetickej bezpečnosti, ako aj prioritách nadchádzajúceho predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Prediskutovali aj britské referendum o zotrvaní v EÚ a jeho dosahy na predsedníctvo. Venovali sa taktiež otázkam bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Nemeckom.

Angela Merkelová (vľavo) sa rozpráva s Robertom Ficom počas stretnutia vo štvrtok 16. júna 2016 v Berlíne.
Foto: Úrad vlády SR


20. júna - FRANCÚZSKO: Prezident SR Andrej Kiska odcestoval do francúzskeho Saint-Étienne. Večer sa zúčastnil na futbalovom zápase Slovenska s Anglickom o postup do osemfinále Majstrovstiev Európy 2016. Zápas medzi Slovenskom a Anglickom sa začal o 21.00 h na Štadióne Geoffroya Guicharda v Saint-Étienne a skončil sa výsledkom 0:0.

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska (vľavo) a vpravo hore britský princ William pred zápasom B-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Slovenskom a Anglickom, 20. júna 2016 vo francúzskom Saint-Étienne.
Foto: TASR/Michal Svítok


21. júna – VATIKÁN: Predseda NR SR Andrej Danko odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Vatikánu, v rámci ktorej sa zúčastnil na generálnej audiencii u Pápeža Františka na Námestí sv. Petra v Ríme. Pri tejto významnej príležitosti predseda slovenského parlamentu odovzdal najvyššiemu predstaviteľovi katolíckej cirkvi symbolický dar v podobe vyrezávaného dreveného detvianskeho kríža. Svätú stolicu spolu s Dankom navštívil aj podpredseda parlamentu Béla Bugár. Predseda NR SR Andrej Danko sa zároveň stretol i s krajanmi žijúcimi v Ríme a navštívil viaceré pamätné miesta spojené s históriou Slovenska a Slovákov.
Na snímke zľava Jozef kardinál Tomko, podpredseda NR SR Béla Bugár, predseda NR SR Andrej Danko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO - NOVA Richard Vašečka počas štátnej recepcie pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda a prevzatia predsedníctva SR v Rade EÚ na nádvorí hotela Antico Palazzo 21. júna 2016 v Ríme. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR Pavel Neubauer


22. júna – FRANCÚZSKO: Slovenský premiér Robert Fico odcestoval na pracovnú návštevu Paríža, kde absolvoval stretnutie s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Formou spoločného pracovného obeda lídri v Elyzejskom paláci prediskutovali priority blížiaceho sa predsedníctva SR v Rade EÚ, ako aj nachádzajúce referendum o budúcnosti členstva Británie v EÚ. Ďalšími témami rozhovoru Fica s Hollandom boli migračná kríza či aktuálne otázky EÚ a eurozóny.

JÚL


5. júla – FRANCÚZSKO: Slovenský premiér Robert Fico odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu do Štrasburgu pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ. V Európskom parlamente sa stretol s jeho predstaviteľmi a priblížil priority predsedníctva.

7. júla - BELGICKO: Slovenské predsedníctvo v EÚ, odchod Británie z Európskej únie, ako aj politická situácia na Slovensku a bezpečnostné pomery v Belgicku patrili medzi hlavné témy rozhovoru prezidenta SR Andreja Kisku s belgickým kráľom Filipom v Bruseli.

7. júla - FRANCÚZSKO: Predseda NR SR Andrej Danko odcestoval spolu s delegáciou na pracovnú návštevu do Štrasburgu. V rámci zahraničnej pracovnej cesty bolo plánované stretnutie na pôde Európskeho parlamentu (EP) s predsedom Martinom Schulzom a Konferenciou predsedov politických frakcií EP. Návšteva mala položiť potrebný základ pre konštruktívne partnerstvo medzi NR SR a EP počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Zároveň predstavovala vhodnú príležitosť na diskusiu o aktuálnych otázkach EÚ v kontexte slovenského predsedníctva.

8.-9. júla – POĽSKO: Slovenská delegácia na čele s prezidentom SR Andrejom Kiskom odcestovala do Varšavy, kde sa uskutočnil summit NATO. Na rokovaniach sa zúčastnili lídri a ministri z viac ako 50 krajín sveta a ďalší predstavitelia z partnerských krajín a medzinárodných organizácií. Okrem prezidenta sa na vrcholnej schôdzke zúčastnili minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim a stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek.

Prezident SR Andrej Kiska.
Foto: FOTO TASR/Michal Svítok


14. júla - MONGOLSKO: Rozvoj hospodárskej spolupráce, investície, ale aj zlepšenie dopravného spojenia medzi Áziou a Európou boli hlavnými témami 11. samitu ASEM, na ktorom sa v mongolskom Ulanbátare zúčastnil premiér Robert Fico. Hlavnou témou tohtoročného samitu bol rozvoj hospodárskej spolupráce či globálne a regionálne výzvy. Lídri sa zaoberali súčasným stavom svetového hospodárstva, hovorili o medziregionálnom obchode a o tokoch investícií, ale aj o dosiahnutí inkluzívneho hospodárskeho rastu.

17.-19. júla - VIETNAM: Premiér Robert Fico sa v hlavnom meste Hanoj stretol s vietnamským premiérom Nguyen Xuan Phucom, absolvoval prijatie u prezidenta Tran Dai Quanga a predsedníčky Národného zhromaždenia Nguyen Thi Kim Ngan. Návšteva bola zameraná na zlepšenie hospodárskej spolupráce medzi obidvoma krajinami, keďže Vietnam má veľký hospodársky potenciál. Počas návštevy Hanoja Fico otvoril v Slovenskom dome výstavu SK PRES, stretol sa s predstaviteľmi Spoločnosti vietnamsko-slovenského priateľstva a taktiež aj so slovenskými podnikateľmi, ktorí majú záujem investovať vo Vietname.

Na snímke druhý sprava predseda vlády SR Robert Fico a vľavo vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc počas stretnutia v Hanoji 18. júla 2016. Slovenský premiér je na niekoľkodňovej návšteve Vietnamskej socialistickej republiky.
Foto: TASR/AP


21. júla – POĽSKO: Slovenský premiér Robert Fico sa zúčastnil stretnutia premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave. Išlo o prvé stretnutie premiérov v rámci poľského predsedníctva. Doterajšia spolupráca medzi Slovenskom a Maďarskom bola prospešná - slovenská vláda je pripravená v rámci možností pomôcť Maďarsku, lebo si uvedomuje, aké je dôležité chrániť vonkajšiu hranicu Schengenu, povedal Fico po stretnutí premiérov V4.

27. júla - POĽSKO: Prezident SR Andrej Kiska sa stretol s pápežom Františkom v poľskom Krakove v rámci 31. ročníka Svetových dní mládeže. Kiska sa stretol aj so slovenskými pútnikmi, organizátormi Svetových dní mládeže a biskupmi.

31. júla - 5. augusta - ČILE, ARGENTÍNA, BRAZÍLIA: Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na oficiálnu návštevu Čile a pracovnú návštevu Argentíny. Hlavným cieľom oboch návštev bola podpora ďalšieho rozvoja bilaterálnej spolupráce - osobitne v oblasti hospodárstva, vedy, výskumu a inovatívneho podnikania. Na oboch cestách prezidenta SR sprevádzali zástupcovia slovenských firiem zameraných na inovácie a nové technológie, ako aj predstavitelia akademického sektora. Počas návštevy Čile rokoval s prezidentkou krajiny Michelle Bacheletovou. V Buenos Aires sa Kiska stretol s prezidentom Argentíny Mauriciom Macrim. V Argentíne sa uskutočnilo tiež stretnutie s početnou slovenskou krajanskou komunitou. Na uvedené cesty nadviazala hlava štátu Andrej Kiska účasťou na slávnostnom otvorení XXXI. letných olympijských hier v brazílskom meste Rio de Janeiro. V dejisku tohtoročných Letných olympijských hier otvoril 4. augusta Slovenský dom a nasledujúci deň sa zúčatnil na slávnostnom otváracom ceremoniály hier.

AUGUST


25. augusta – FRANCÚZSKO: Predseda slovenskej vlády Robert Fico odcestoval do Francúzska na pracovný obed s lídrami európskych sociálnodemokratických strán, na ktorý ho pozval francúzsky prezident Francois Hollande. Stretnutie sa uskutočnilo na zámku Chateau de La Celle neďaleko Paríža. Hlavnými témami boli príprava septembrového neformálneho summitu lídrov Európskej únie v Bratislave a aktuálne európske otázky.

26. augusta – MAĎARSKO: Premiér Robert Fico zastupoval Slovensko na stretnutí s predsedami vlád Vyšehradskej štvorky vo Varšave. Stretnutia sa zúčastnila tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá s predstaviteľmi Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska diskutovala o budúcnosti Európskej únie po brexite. Jednou z tém bola aj európska utečenecká politika.

SEPTEMBER


2. septembra – RUMUNSKO: Predseda NR SR Andrej Danko odcestoval spolu s delegáciou na pracovnú návštevu Rumunska. V rámci zahraničnej pracovnej cesty bolo plánované stretnutie na pôde Poslaneckej snemovne rumunského parlamentu s predsedom Florinom Iordachem. Stretnutie bolo tematicky zamerané na zhodnotenie bilaterálnych vzťahov a perspektívy ich ďalšieho rozvoja, ekonomickú a hospodársku spoluprácu a v neposlednom rade na predstavenie priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Na snímke vpravo predseda Národnej rady SR Andrej Danko a vľavo predseda Snemovne rumunského parlamentu Florin Iordache na brífingu po stretnutí v rumunskej Oradei 2. septembra 2016. Predseda NR SR Andrej Danko je na pracovnej návšteve Rumunska.
Foto: TASR - Martin Baumann


6. septembra - POĽSKO: Predseda vlády SR Robert Fico sa v poľskej Krynici stretol s premiérmi V4 a predsedom vlády Ukrajiny Volodymyrom Hrojsmanom. Témou rokovania bola aktuálna európska agenda z pohľadu V4 a prípravy nadchádzajúceho bratislavského summitu Európskej rady.

18.-21. septembra - USA: Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska odletel na pracovnú cestu do New Yorku. Hlava štátu viedla slovenskú delegáciu na 71. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov. Na pracovnej ceste prezidenta SR sprevádzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Pracovná cesta prezidenta Kisku bola taktiež spojená s podporou slovenského kandidáta na generálneho tajomníka OSN. Slovenský prezident počas prvého dňa pracovnej návštevy v New Yorku vystúpil na stretnutí organizovanom generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktoré sa týkalo utečeneckej krízy. Následne rokoval s prezidentmi Bulharska, Slovinska a Senegalu, ako aj s premiérom Gruzínska a vysokým komisárom OSN pre utečencov. Absolvoval taktiež neformálny obed s bývalou ministerkou zahraničných vecí USA Madeleine Albrightovou, ktorého sa zúčastnil aj minister Lajčák. Andrej Kiska sa 20. septembra v New Yorku zúčastnil na podujatí na vysokej úrovni k päťročnému výročiu založenia Open Government Partnership, Partnerstva pre otvorené vládnutie, ktoré je medzinárodnou iniciatívou za zlepšovanie spravovania vecí verejných cez zvyšovanie efektivity, transparentnosti a vytváranie inštitúcií, ktoré občanom umožnia participovať na vládnutí. Vystúpil tiež s príhovorom na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Slovenský prezident Andrej Kiska reční na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) v sídle OSN v New Yorku 20. septembra 2016. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


28.-29. septembra - TALIANSKO: Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na oficiálnu návštevu Talianskej republiky. Okrem rokovaní s najvyššími ústavnými činiteľmi, talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedom Senátu Pietrom Grassom navštívil rímske sídlo veliteľstva námornej operácie EUNAVFOR MED SOPHIA a Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda. Súčasťou návštevy bolo aj slávnostné otvorenie výstavy slovenskej gotiky "Poklady zo Slovenska" za účasti oboch hláv štátov. Na pôde slovenského veľvyslanectva prezident SR udelil štátne vyznamenanie in memoriam pánovi Carlovi Orlandimu a na záver návštevy sa stretol s krajanmi.

OKTÓBER


10.-11. októbra - RUMUNSKO: Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na oficiálnu štátnu návštevu Rumunska. Rokoval s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom. V rámci návštevy vyznamenal Radom Bieleho dvojkríža III. triedy štyroch rumunských vojenských veteránov, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní Československa počas druhej svetovej vojny a položil vence k Hrobu neznámeho vojaka v Parku Karola I. v Bukurešti. Kiska sa druhý deň zúčastnil na otvorení Rumunsko–slovenského ekonomického fóra, pozrel si detské onkologické oddelenie Klinického ústavu Fundeni a absolvoval stretnutia s predsedom Senátu rumunského parlamentu Calinom Popescom-Tariceanom a s predsedom Snemovne poslancov rumunského parlamentu Florinom Iordachem. Prezident SR sa stretol aj so slovenskou krajanskou komunitou, ktorá žije v Rumunsku už viac ako 200 rokov.

14.- 15. októbra - POĽSKO: Prezident SR Andrej Kiska sa zúčastnil na summite prezidentov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) na zámku Laňcut a v meste Rzeszów v Poľsku. Prezidenti si na začiatku summitu uctili minútou ticha zosnulého slovenského exprezidenta Michala Kováča, ktorý sa takýchto summitov zúčastňoval v rokoch 1993-98 ako prvý prezident SR. Summit otvoril poľský prezident Andrzej Duda, ktorý bol zároveň jeho hostiteľom. Poľský prezident Andrzej Duda, slovenský prezident Andrej Kiska, český prezident Miloš Zeman a maďarský prezident János Áder navštívili tiež novootvorené Múzeum rodiny Ulmovcov v Markowej. Múzeum venuje celú svoju expozíciu Poliakom, ktorí zachraňovali Židov počas druhej svetovej vojny.

Bez popisurezidenti krajín V4 - zľava - Miloš Zeman (Česká republika), János Áder (Maďarsko), Andrzej Duda (Poľsko) a Andrej Kiska (Slovensko) - si na začiatku summitu, ktorý sa koná na poľskom zámku Laňcut, uctili minútou ticha zosnulého slovenského exprezidenta Michala Kováča, ktorý sa takýchto summitov zúčastňoval v rokoch 1993-1998 ako prvý prezident SR, 14. októbra 2016.
Foto: TASR/AP


20.- 21. októbra – ŠVAJČIARSKO: Prezident SR Andrej Kiska absolvoval oficiálnu návštevu Švajčiarska na pozvanie spolkového prezidenta Johanna N. Schneidera-Ammanna. Hlavu štátu na ceste sprevádzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec a zástupcovia slovenskej startupovej a vedecko-akademickej komunity. Hlavnou náplňou návštevy bolo posilnenie bilaterálnej spolupráce, a to predovšetkým v ekonomickej, inovačnej a vedecko-výskumnej oblasti. Prezidenti spoločne navštívili Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) v Zürichu, ktorá patrí medzi najrenomovanejšie svetové univerzity.

20.- 21. októbra - BELGICKO: Slovenský premiér Robert Fico zastupoval SR na summite lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli. Summit zameraný na migráciu a vzťahy s Ruskom sa odohrával v tieni humanitárnej krízy v sýrskom meste Aleppo a v čase, keď bolo pre hroziaci neúspech obchodnej dohody s Kanadou v stávke renomé EÚ.

30. októbra – BELGICKO: Slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ spoločne s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom podpísali v Bruseli európsko-kanadskú obchodnú dohodu CETA. Na akte podpisu zmluvy sa zúčastnil aj minister hospodárstva SR Peter Žiga.

Zľava predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk a slovenský premiér Robert Fico pózujú po podpise vzájomnej obchodnej dohody CETA na summite EÚ-Kanada 30. októbra 2016 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


NOVEMBER


2.-4. novembra – ARMÉNSKO: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval s delegáciou na trojdňovú pracovnú návštevu Arménska. V hlavnom meste Jerevan sa stretol s najvyššími predstaviteľmi štátu a uctil si pamiatku obetí arménskej genocídy. Na prvom oficiálnom stretnutí na pôde arménskeho Národného zhromaždenia dostal od predsedu arménskeho parlamentu Galusta Sahakjana vysoké štátne vyznamenanie.

4.novembra – MALTA: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval do maltskej Valletty, kde sa stretol s premiérmi krajín aktuálneho predsedníckeho tria v Rade EÚ (Holandsko, Slovensko, Malta) - predsedom vlády Holandska Markom Ruttem a predsedom vlády Malty Josephom Muscatom. Témou spoločného rokovania bolo hodnotenie napĺňania cieľov a priorít predsedníckeho tria v oblasti európskej agendy, koordinácia spoločných aktivít v nadväznosti na výsledky septembrového bratislavského summitu a októbrových bruselských rokovaní Európskej rady.

Na snímke uprostred predseda vlády SR Robert Fico prijal predsedu vlády Holandského kráľovstva Marka Rutteho (vľavo) a predsedu vlády Maltskej republiky Josepha Muscata (vpravo) v Bratislave v stredu 15. júna 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


5. novembra – LOTYŠSKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval do lotyšskej Rigy. Cieľom jeho jednodňovej pracovnej cesty bola účasť na piatom stretnutí vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny. Stretnutie premiérov vlád nadviazalo na výsledky rokovaní v čínskom Su-čou z novembra 2015. Lídri sa mali sústrediť najmä na napĺňanie cieľov a aktivít vo sfére dopravy, vzdelávania, vedy, výskumu, inovácií či cestovného ruchu.

21.–22. novembra – FRANCÚZSKO: Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska. Historicky prvá oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu vo Francúzsku sa konala na pozvanie prezidenta Francoisa Hollanda. Súčasťou programu bolo stretnutie s najvyššími ústavnými francúzskymi činiteľmi, ale tiež rozhovory s podnikateľskými kruhmi o rozvoji francúzsko-slovenskej hospodárskej spolupráce.

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a francúzsky prezident Francois Hollande sa zdravia počas stretnutia v Elyzejskom paláci v Paríži v utorok 22. novembra 2016. Prezident SR Andrej Kiska pricestoval v pondelok 21. novembra na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


25. novembra – BIELORUSKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval na pracovnú návštevu Bieloruskej republiky, ktorej cieľom bolo podporiť obojstranne výhodné projekty vzájomnej spolupráce v období, keď EÚ obnovovalo obchodný dialóg s Bieloruskom a deklarovalo zdvojnásobenie bilaterálnej pomoci tejto krajine. V hlavnom meste Minsk rokoval slovenský premiér s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom a predsedom vlády Andrejom Kobjakovom.



DECEMBER


3. decembra – POĽSKO: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odletel na zahraničnú pracovnú cestu do Poľska pri príležitosti konania neformálneho stretnutia predsedov parlamentov štátov Vyšehradskej skupiny (V4). Danko spolu s delegáciou odcestoval do mesta Przemyšl, kde sa stretol so šéfmi parlamentov krajín V4.

5. decembra – MAĎARSKO - Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na recipročnú oficiálnu návštevu Maďarska na pozvanie tamojšieho prezidenta Jánosa Ádera. Okrem rokovania s maďarským partnerom sa stretol s predsedom parlamentu Lászlóom Kövérom a s predsedom vlády Viktorom Orbánom. V rámci programu sa prezident Kiska stretol aj so slovenskými krajanmi a navštívil školu s vyučovacím jazykom slovenským v Budapešti. Na ceste Kisku sprevádzal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Slovenský prezident Andrej Kiska (druhý sprava) a maďarský prezident János Áder počas prehliadky čestnej stráže pred prezidentským palácom v Budapešti 5. decembra 2016.
Foto: TASR MTI


12. decembra – CYPRUS: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pricestoval na pracovnú návštevu Cypru. Okrem predsedu cyperského parlamentu Dimitrisa Syllurisa sa stretol aj s prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadisom a arcibiskupom Chrysostomosom II., navštívil vedúcu mierovej misie UNFICYP Elisabeth Speharovú a zavítalaj medzi slovenských vojakov v tábore Tatry.

12. decembra – NEMECKO: Prezident Andrej Kiska odcestoval na pracovnú návštevu Nemecka. V Berlíne rokoval so spolkovým prezidentom Joachimom Gauckom a spolu sa zúčastnili na slávnostnom koncerte pri príležitosti záveru predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

13. decembra - FRANCÚZSKO: Predseda vlády SR Robert Fico sa v Európskom parlamente v Štrasburgu zúčastnil na odhalení busty Alexandra Dubčeka.

15.-16. decembra – BELGICKO: Predseda vlády SR Robert Fico viedol slovenskú delegáciu na dvojdňovom summite lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli.
Premiér SR R.Fico hovorí počas tlačovej konferencie na záver summitu EÚ v Bruseli, 15. decembra 2016.
Foto: TASR AP