Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

II.POLROK´16: Výročie konca Varšavskej zmluvy,40 rokov kauzy Cervanová

Na archívnej snímke zrútené lietadlo IL-18 na bratislavskom prírodnom kúpalisku Zlaté piesky. Pri havárii z 28. júla 1976 zahynulo 76 ľudí. Foto: TASR/Juraj Pucher

Pred 40 rokmi sa na bratislavských Zlatých pieskoch zrútilo civilné lietadlo Il-18.Uplynie 25 rokov od konca Varšavskej zmluvy a 90 rokov od nášho prvého rozhlasového prenosu.Tieto výročia nás čakajú.

Bratislava 29. decembra (TASR) – V roku 2016 si pripomenieme okrúhle výročia zaujímavých historických i súčasných slovenských udalostí. Pred 40 rokmi sa na bratislavských Zlatých pieskoch zrútilo civilné lietadlo Il-18, v tom istom roku sa našlo mŕtve telo Ľudmily Cervanovej. Uplynie 25 rokov od konca Varšavskej zmluvy a 90 rokov od prvého priameho rozhlasového prenosu z bratislavskej Astorky.

Pred 650 rokmi získal Bradejov právo meča a bude to 490 rokov od tragickej bitky pri Moháči. Obajvenie jaskyne Domica v tomto roku oslávi 90. narodeniny.

TASR prináša výberový prehľad týchto udalostí.

2. polrok - JÚL - DECEMBER


Kedy sa to stalo?
Portrét českého študenta Jana Palacha, ktorý sa 16. januára 1969 upálil na Václavskom námestí v Prahe na protest proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy.
Foto: TASR/archív


1. júla 1991 - V Prahe bol podpísaný protokol o zrušení Varšavskej zmluvy.

8. júla 1436 - Dnešnej Bratislave udelil uhorský kráľ Žigmund Luxemburský erbovú listinu, ktorou mestu potvrdil právo užívať svoj znak.

14. júla 1976 - Našlo sa telo 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej v potoku Čierna Voda v blízkosti Kráľovej pri Senci.

Na ilustračnej snímke mesto Bardejov.
Foto: TASR

16. júla 1366 - Uhorský kráľ Ľudovít I. udelil mestu Bardejov právo meča, čo dovoľovalo richtárovi a mestskej rade trestať obyvateľov mesta aj smrťou.

23. júla 1851 - V Banskej Bystrici inaugurovali Štefana Moysesa do funkcie banskobystrického rímskokatolíckeho biskupa.

28. júla 1976 - Do bratislavského jazera Zlaté piesky sa zrútilo československé dopravné lietadlo Iljušin IL-18. V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky. Jeden cestujúci zomrel na následky zranení po prevoze do nemocnice. Nažive zostali piati ľudia. Išlo o najväčšiu leteckú haváriu v histórii Slovenska a bývalého Československa.

Ilustračná snímka. Brigádu pred začiatkom turistickej sezóny zorganizovalo v sobotu 22. marca 2014 v Tisovci občianske združenie Zubačka. Ako pre TASR povedal jeho predseda Ján Spišiak, v máji plánujú spustiť prevádzku unikátneho parného ozubnicového rušňa na trati z Tisovca do Pohronskej Polhory. Dovtedy chcú mať pripravené aj vlastné Železničné múzeum. Na snímke súprava historických vozňov s motorovým rušňom ozubnicovej železnice v Tisovci.
Foto: TASR/Ján Siman


29. júla 1896 - Uviedli do prevádzky starú zubačku (ozubnicovú železnicu) Štrba - Štrbské Pleso v dĺžke päť kilometrov. Projektant a stavitelia železnice si za vzor vybrali v Rakúsku tirolskú ozubnicovú železnicu z Jendachu k jazeru Achensee.

30. júla 1971 - František Venclovský sa stal prvým občanom Československa, ktorý preplával kanál La Manche.

Na ilustračnej snímke kamzík vrchovský tatranský.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
3. augusta 2011 - Medzi desať najlepších národných parkov Európy zaradil britský časopis The Ecologist aj Tatranský národný park (TANAP).  

5. augusta 1841 - Ochotníci v Sobotišti odohrali prvé divadelné predstavenie (hru Starý kočiš Petra III.), čím začalo svoju činnosť Slovenské národné divadlo nitrianske (pomenoval ho tak Samuel Jurkovič), ktoré založila skupina oduševnených národovcov-štúrovcov Jozef Miloslav Hurban, Ján Francisci, August Krčméry, Andrej Sládkovič a Samuel Jurkovič.

8. augusta 1906
- Botanik, archeológ a etnograf Andrej Kmeť položil základný kameň budovy Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Múzeum sa začalo stavať z iniciatívy Muzeálnej slovenskej spoločnosti a dokončené bolo v roku 1908. Dnes sa nazýva Turčianske múzeum Andreja Kmeťa a plní úlohu regionálneho vlastivedného centra Turca.

17. augusta 1921 - V Spišskej Novej Vsi založili prvý slovenský horolezecký spolok JAMES. Od roku 1968 IAMES.

25. augusta 2006 - Dvaja Slováci údajne zbili v Nitre slovenskú študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú. Útok a následné vyšetrovanie zhoršili vzťahy medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Prípad, ktorý vyvoláva mnohé otázniky, nie je ešte vyriešený.

29. augusta 1526 - Odohrala sa bitka pri Moháči, v ktorej bola uhorská armáda Ľudovíta II. Jagellovského porazená tureckou armádou sultána Sulejmana I. Kráľ Ľudovít II. pri úteku zahynul bez toho, aby po sebe zanechal dediča trónu. Bitka bola začiatkom tureckého panstva v strednej Európe.

31. augusta 1926 - Uskutočnil sa prvý rozhlasový priamy prenos z kaviarne Astória v Bratislave. Vysielala sa tanečná hudba v podaní kapely Jožka Pihíka.

30. septembra 1901 - Začala sa v Bratislave skúšobná prevádzka Mestskej elektrárne - prvej elektrárne na Slovensku.

Na ilustračnej snímke jaskyňa Domica na Slovensku 22. septembra 2015.
Foto: TASR/František Iván


3. októbra 1926 - Objavili kvapľovú jaskyňu Domica v Slovenskom krase. Jaskyňu objavil Ján Majko, ktorý našiel jeden zo štyroch prirodzených vchodov jaskynného systému. Sprístupnená verejnosti bola 1.6.1932.

4. októbra 1991 - Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FZ ČSFR) schválilo tzv. lustračný zákon, ktorý nadobudol platnosť 1.1.1992.

11. októbra 2001 - Zrekonštruovaný most Márie Valérie cez Dunaj spájajúci maďarský Ostrihom so slovenským Štúrovom slávnostne odovzdali opäť do užívania za účasti vtedajšieho slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu a maďarského premiéra Viktora Orbána ako aj vtedajšieho komisára Európskej únie Güntera Verheugena.

13. októbra 1781 - Vo Viedni bolo vydané jedno z najdôležitejších nariadení cisára Jozefa II., známe ako Tolerančný patent, ktorý síce neznamenal úplné zrovnoprávnenie katolíckeho a nekatolíckeho vierovyznania, ale výrazne prispel k zrovnoprávneniu obyvateľstva v Rakúsko-Uhorsku. Tolerančný patent zaručoval pre nekatolíkov nerušený výkon ich bohoslužieb, výkon povolania bez obmedzenia, zriaďovanie cirkevných zborov či výstavbu kostolov. Pre Uhorsko začal platiť od 25.10.1781.

28. októbra 1976 - Ozbrojený 26-ročný Rudolf Bečvář uniesol na linke Praha - Bratislava československé dopravné lietadlo Il-18 so 104 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky. Lietadlo prinútil pristáť v nemeckom Mníchove.

Foto: TASR
1. novembra 1991 - Na Slovensku sa začala registrácia občanov do prvej vlny kupónovej privatizácie.

4. novembra 2001 - Dvoch slovenských mučeníkov biskupa Pavla Petra Gojdiča a rehoľníka Dominika Metoda Trčku vyhlásil za blahoslavených vtedajší pápež Ján Pavol II. na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

16. novembra 2006 - V hnedouhoľnej bani Nováky neďaleko Prievidze došlo k závalu. Pri banskom nešťastí zahynuli štyria baníci.

Na ilustračnej snímke je zrekonštruovaný tzv. Hrad, časť, ktorá bola pri vzbure väzňov vypálená.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


23. novembra 1991 - Sedem trestancov vo väznici v Leopoldove zavraždilo päť príslušníkov Zboru nápravnej výchovy a následne ušli. V priebehu nasledujúcich 48 hodín väzňov chytili.

24. novembra 1966 - Na Sakrakopci v bratislavskej mestskej časti Rača sa zrútilo ruské lietadlo Il-18 patriace bulharskej spoločnosti. Zahynulo všetkých 74 cestujúcich a osem členov posádky.

28. novembra 1946 - Vznikla v Levoči tlačiareň pre nevidiacich - Slovenská slepecká tlač. Zaslúžil sa o to učiteľ levočského Štátneho ústavu pre slepcov (v súčasnosti Základná škola internátna pre nevidiacich a slabozrakých) Jozef Vrabel. Spočiatku tlačila len učebnice a učebné texty pre žiakov ústavu. Od 1.10.1948 sa začala pravidelná prevádzka tlačiarne.

30. novembra 1776 - V Bratislave vysvätili Veľký evanjelický kostol na Panenskej ulici s kapacitou 2000 veriacich, ktorý bol postavený podľa návrhu Mateja Walcha a vyznačuje sa výbornou akustikou.

30. novembra 1946 - Premiérou hry Skrotenie zlej ženy od Williama Shakespeara otvorili divadlo Nová scéna v Bratislave v priestoroch vtedajšieho kina Alfa.

1. decembra 1921 - Konala sa americká premiéra prvého slovenského hraného filmu Jánošík bratov Siakeľovcov. Film bol uvedený v americkom Chicagu v Atlantis Theatre.

2. decembra 1291
- Uhorský kráľ Ondrej III. udelil Bratislave výsady slobodného kráľovského mesta.

26. decembra 1831 - V Trnave otvorili mestské divadlo. V budove dnes sídli Divadlo Jána Palárika.