Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čižnár: Tím, ktorý vyšetruje vraždu Kuciaka,zostáva v pôvodnej zostave

Na archívnej snímke generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR - Martin Baumann

Jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali.

Bratislava 7. februára (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR nezasiahla nezákonne do rozdelenia tímu, ktorý rieši úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tím zostáva v pôvodnej zostave. Zdôraznil to vo štvrtok na tlačovej konferencii generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár za účasti prvého námestníka generálneho prokurátora SR Petra Šufliarskeho, prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského a dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Čižnár priznal, že sa nepodarí do konca februára podať návrh na podanie obžaloby väzobne stíhaných osôb, tak ako sa plánovalo.

J. Čižnár potvrdil, že lustrovali aj prokurátora alebo advokáta


Jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali. Povedal to vo štvrtok generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa bude na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľať inšpekcia.

Vyšetrovaciemu tímu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice tak odňali prípad, v ktorom sa vyšetrovali podozrenia z prípravy vraždy advokáta Lipšica a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Žilinku a prípravy vraždy námestníka Generálnej prokuratúry SR Šufliarskeho.

"Nikto nechcel narušiť tím, ktorý sa zaoberal prípadom vraždy novinára Kuciaka," povedal prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Inšpekcia ministerstva vnútra bude riešiť prípad lustrácie, ktorej sa mohli dopustiť bývalí či súčasní príslušníci polície. Lučanský varoval pred tvrdými postihmi.

"Tím, ktorý vyšetruje vraždu Kuciaka a jeho snúbenice, má podobu a pracuje v režime, v akom pracoval doteraz. Únik informácií zo spisov však bol neúnosný," zdôraznil ďalej Čižnár, ktorý tak reagoval na vyňatie veci Šufliarskeho, Lipšica a Žilinku. "Došlo k nezákonným lustráciám," uviedol. Podľa jeho slov boli niektoré záznamy týchto troch osôb blokované v policajnom systéme. Ako ozrejmil, lustrovať blokované údaje je ťažké a bez spolupráce polície "nemožné". Informácie, ktoré mali o osobách podozriví, boli podľa jeho slov detailné a sami ich nemohli získať.

"Úniky z vyšetrovacieho spisu sú neprijateľné. V stredu sme sa dozvedeli rozhodnutie, že bude zapojená inšpekcia Ministerstva vnútra SR. Hovoríme tu o dvoch skutkoch, kde v jednom mali byť zavraždení súčasní a či bývalí vysokopostavení predstavitelia bezpečnostných zložiek. Rozhodnutie plne rešpektujeme," zdôraznil okrem iného dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

J.Čižnár: V prípade vraždy J. Kuciaka môžu padnúť ďalšie obvinenia


Bratislava 7. februára (TASR) – V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej môžu padnúť ďalšie obvinenia. Oznámil to vo štvrtok generálny prokurátor Jaromír Čižnár, termín nekonkretizoval. Informácie, že zavraždený novinár mal byť pred vraždou unesený, dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nepotvrdil ani nevyvrátil. Podľa jeho slov sa každá jedna skutočnosť dôsledne preverí.

Prvý predpokladaný termín obžalovania niektorých osôb v prípade vraždy bol podľa Čižnára do februára tohto roka. Dodržať sa ho nepodarí, ďalšie termíny nechcel špecifikovať. Ako ozrejmil, zákonná lehota väzby sedem mesiacov štvorici obvinených onedlho vyprší, a preto budú žiadať o jej predĺženie. "Len čo súd zistí, že sú tam prieťahy v konaní, je to dôvod na prepustenie z väzby," zdôraznil s tým, že nedopustí, aby boli štyria obvinení prepustení. Aj to je podľa neho dôvod, pre ktorý chceli odťažiť základný tím vyšetrovania vraždy Kuciaka.

Zdôraznil, že oba prípady, vyšetrovanie vraždy novinára a príprava vrážd ďalších osôb, budú dozorovať rovnakí prokurátori. Prístup ku všetkým spisom budú mať podľa jeho slov len oni. Považuje za výhodu, že budú môcť komparovať výsledky oboch vyšetrovaní. V prípade, ak budú v oboch prípadoch obvinené rovnaké podozrivé osoby, môže dôjsť k zlúčeniu vyšetrovania.

V súvislosti s rozdelením vyšetrovania ozrejmil dozorový prokurátor ÚŠP, že v utorok (5. 2.) ešte úrad nepoznal presné dôvody rozhodnutia ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD). V stredu (6. 2.) sa však podľa jeho slov dohodli na spoločnom postupe. "Ďalšie vyšetrovanie bude prebiehať za našej koordinácie a konkrétnych vyšetrovateľov," zdôraznil. Dohodli sa na predbežnom spôsobe výmeny informácií a realizácii konkrétnych vyšetrovacích úkonov. "Tak aby sme zistili a preukázali všetkých páchateľov, všetky osoby, ktoré sa na týchto trestných činoch podieľali," doplnil. Nejde podľa neho o žiadnu snahu upratať veci pod koberec.

Dozorový prokurátor uviedol, že je tu snaha, aby boli tieto skutky patrične vyšetrené. "Aby aj osoby, ktoré sa podieľali "len" lustráciou, boli potrestané," povedal. Podľa neho nejde o vymyslené skutky. Za závažné považuje aj to, že sa príprava vrážd týkala vrcholných predstaviteľov bezpečnostných zložiek SR. V prípade jedného poškodené dospela podľa jeho slov do štádia, že len zhoda šťastných okolností spôsobila, že osoba nebola zavraždená. "Ak by k tomu došlo, tak by sme sa dnes nebavili o vražde Kuciaka," doplnil. Táto konkrétna vražda sa mala odohrať ešte pred vraždou novinára, nechcel však konkretizovať, o koho išlo.

Avizoval, že ÚŠP pred výročím zavraždenia Kuciaka informuje o odpočte činností a o doposiaľ zistených skutočnostiach a úkonoch vyšetrovateľov. "Môžem vás ubezpečiť, že už teraz má vyšetrovací spis takmer 40 zväzkov. Ten obsah je skutočne značný," vysvetlil. Objasnenie samotného priebehu vraždy podľa jeho slov neznamená, že sa nepracujú na vypátraní koncového objednávateľa.

Čižnár doplnil, že je pravdepodobné, že ďalšie obvinenia v tomto prípade padnú v blízkej dobe. "Budete urýchlene informovaní, kto a za aký skutok bol ďalej obvinený," dodal.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Sú vo väzbe.


Informácie o plánovanom únose J. Kuciaka sa preveria


Informácie, že zavraždený novinár Ján Kuciak mal byť pred vraždou unesený, vo štvrtok dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nepotvrdil, ani nevyvrátil. Podľa jeho slov sa každá jedna skutočnosť dôsledne preverí, či je pravdivá.

Prokurátor ÚŠP zároveň nechcel konkretizovať, ktorá z ďalších troch pripravovaných vrážd bola v štádiu najvyššej hrozby, teda či príprava vraždy jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica. "Nebudem to konkretizovať, lebo by ste si to mohli domyslieť a domyslieť by si to mohli aj páchatelia, čo vlastne vieme," povedal prokurátor ÚŠP.

Prokurátor ÚŠP sa vo štvrtok na pôde Generálnej prokuratúry SR za účasti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, 1. námestníka generálneho prokurátora SR Šufliarskeho a prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského vyjadrovali k vstupu inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR do konania v prípade lustrácií potenciálnych troch ďalších obetí a k vražde Kuciaka, predĺženiu väzby zadržaných v tomto prípade, ako aj k spisu Gorila.

Jedného zo spomínaných prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku alebo advokáta a exministra Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali. Povedal to zase na tlačovej konferencii Čižnár s tým, že sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa bude na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľať inšpekcia MV.

"U pána Žilinku bol tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty," povedal Čižnár. Podľa neho sa všetky vyšetrovania, teda aj vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej po čase pravdepodobne spoja a vrátia sa pôvodnému tímu.