Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Tímlíderkou SaS pre osobné slobody sa stala Natália Blahová

Na snímke poslankyňa Natália Blahová. Foto: TASR/Michal Svítok

Liberáli chcú v parlamente znova predložiť legislatívny návrh, ktorý umožní registrované partnerstvá rovnakého pohlavia na Slovensku. Strana chce opäť otvoriť aj diskusiu o odluke cirkvi od štátu.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Novou tímlíderkou SaS pre osobné slobody je šéfka poslaneckého klubu strany Natália Blahová. Túto agendu preberá po Jurajovi Drobovi, ktorý sa stal bratislavským županom. Na tlačovej konferencii to v pondelok oznámil šéf SaS Richard Sulík.

"Je to skvelá nástupkyňa po Jurajovi Drobovi," povedal Sulík. "Chcem spoluvytvárať tolerantnú spoločnosť, kde bude zabezpečená kvalita života bez ohľadu národnosti, sexuálnej orientácie, náboženského vyznania či sociálneho pôvodu," uviedla Blahová.

Sulík priznal, že témy osobných slobôd mala strana chvíľu v úzadí a riešila skôr záležitosti ekonomického charakteru. Diskusiu o osobných slobodách však opäť plánuje rozprúdiť. Poslanci zo SaS chcú v parlamente znova predložiť legislatívny návrh, ktorý umožní registrované partnerstvá rovnakého pohlavia na Slovensku. Strana chce takisto opäť otvoriť diskusiu o odluke cirkvi od štátu. "Znova plánujeme rozprúdiť debatu o eutanázii trpiacich," povedala Blahová. SaS sa chystá pripomienkovať aj plánovanú novelu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktorá prichádza s návrhom na čiastočnú dekriminalizáciu drog. Jej iniciatívu schvaľujú.

Sulík označil SaS za "jednu z mála skutočne hodnotových strán". Priznal však, že nie je jednoduché pretaviť viaceré témy osobných slobôd do zákona vzhľadom na konzervatívnu politickú klímu na Slovensku. Blahová sa však nechce vzdať, "naďalej bude tieto témy otvárať, aby sa stali predmetom spoločenskej diskusie".