Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

TIP ide do volieb s programom spolupráce a boja proti korupcii

Na archívnej snímke predseda strany Tomáš Hudec. Foto: TASR - Dušan Hein

Strana TIP má aktuálne 280 členov, z čoho v jej štruktúrach pôsobí 78 okresných predsedov a koordinátorov a sedem krajských predsedov.


Liptovský Ján 21. novembra (TASR) - Prioritou volebného programu strany TIP v parlamentných voľbách v marci 2016 je politika spolupráce a boj proti korupcii. Oznámil to po dnešnom sneme strany TIP v Liptovskom Jáne jej predseda Tomáš Hudec.

"Naše priority sú tri. Politika spolupráce, boj proti korupcii a základné programové veci, ktoré chceme presadiť a pri ktorých neustúpime. Do vládnej koalície by sme išli s tou stranou, ktorá bude súhlasiť s naším rozumným programom boja proti korupcii," informoval Hudec s tým, že to je zároveň hlavný bod ich volebného programu, ktorý sa podľa jeho slov venuje všetkým oblastiam. Výsledkom spolupráce proti korupcii by mal byť lepšie hospodáriaci štát. Ako ďalej povedal predseda TIP, slovenská politika potrebuje spoluprácu, okrem hádok by sa mali politici naučiť aj spolupracovať.

V poľnohospodárskej oblasti je podľa slov druhého podpredsedu Martina Schwantznera dôležité podporovať malých farmárov alebo predaj z dvora. "Keď sa pozrieme napríklad na dopravu a na infraštruktúru, povedzme si otvorene, za 26 rokov nemáme prepojené diaľnicami a rýchlostnými cestami naše Slovensko zo západu na východ. Nehovorím o tom, že nám chýba napríklad spojenie sever - juh a vôbec nemáme rozostavanú južnú trasu," uviedol niekoľko príkladov, čo je potrebné na Slovensku zmeniť. Rovnako dôležité je podľa neho zabezpečenie železničných priecestí, na ktorých umiera veľké množstvo ľudí.

Za veľký úspech považujú predstavitelia strany voľby do Európskeho parlamentu (EP), kde získali viac ako 20.000 hlasov (3,69 percenta). "K tomu, aby sme mali aspoň jedného poslanca v EP nám chýbalo iba 6600 hlasov. V týchto voľbách sme skončili lepšie ako niektoré strany s dlhoročnou tradíciou. Prví pod čiarou, čo nám ukazuje, že sme na najlepšej ceste dosiahnuť náš cieľ stať sa parlamentnou stranou," vyjadrila radosť prvá podpredsedníčka Jana Vološtinová. V duchu historického víťazstva strany TIP sa podľa nej niesli aj komunálne voľby. "Prvýkrát v histórii Slovenska mimoparlamentná strana porazila parlamentnú stranu, v tomto prípade stranu Sloboda a Solidarita," dodala.

Volebný program sa chystajú zverejniť už čoskoro, naopak kandidačnú listinu prezradia až tesne pred odovzdaním. Strana TIP má aktuálne 280 členov, z čoho v jej štruktúrach pôsobí 78 okresných predsedov a koordinátorov a sedem krajských predsedov. Ich vekový priemer je 38 rokov. Ako dodal podpredseda Schwantzner, počet podaní rúk členov strany s občanmi počas svojich aktivít po celom Slovensku presahuje číslo 150.000.