Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

TIS nesúhlasí s tvrdením MS o pochybeniach v metodike hodnotenia sudcu

Ilustračné foto Foto: TASR

TIS vo svojom hodnotení rozdelila sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Transparency International Slovensko (TIS) nesúhlasí s tvrdením Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o pochybeniach v metodike hodnotenia sudcov okresných súdov.

"S ničím nepodloženým hodnotiacim úsudkom ministerstva o pochybeniach v metodike nesúhlasíme, za metodikou si pevne stojíme a sme presvedčení, že naša analýza nie je naozaj to, čo spochybňuje dôveryhodnosť sudcov. Práve naopak, prináša justícii cennú spätnú väzbu a verejnosti užitočné informácie," sprostredkoval TASR reakciu TIS jej riaditeľ Michal Piško.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas na sociálnej sieti uviedol, že hodnotenie sudcov okresných súdov, ktoré v marci zverejnila TIS, vykazuje viaceré metodické pochybenia.

TIS vo svojom hodnotení rozdelila sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov, čo predstavuje približne 15 percent zo 713 hodnotených sudcov. V celkovom priemernom skóre sudcov dominuje Okresný súd v Rimavskej Sobote spoločne s Bánovcami nad Bebravou. Na opačnom konci sa zase umiestnili sudcovia z okresných súdov v Čadci a Poprade.