Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

TiSA podľa Flašíkovej Beňovej neohrozí európsku pozíciu v službách

Na snímke Monika Flašíková-Beňová. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Dohoda podľa jej slov musí obsahovať konkrétny potenciál na ďalší posun vpred.

Bratislava 31. januára (TASR) - Dohoda o obchode so službami (TiSA) by mala pokrývať dôležitý segment, v ktorom je v súčasnosti v Európe zamestnaných niekoľko desiatok miliónov ľudí. Tvrdí to poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Začiatok nadchádzajúceho plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný odporúčaniam práve k dohode TiSA.

"Veľmi často počúvame o význame technologických a trhových inovácií pre udržateľný ekonomický rast. Európa si v tejto oblasti udržuje pozíciu lídra. Toto jej postavenie nemôže byť za žiadnych okolností ohrozované," informovala TASR Flašíková Beňová. Prípadné uzavretie novej obchodnej dohody by tak podľa nej malo byť podmienené jednoznačným upevnením pozície Európskej únie, ako najvýznamnejšieho globálneho exportéra služieb.

Do rokovaní o TiSA je okrem EÚ zapojená ďalšia viac ako 20 krajín. "Ich trhy znamenajú viac ako dve tretiny súčasného globálneho obchodu so službami. Únia už pritom s viacerými z nich má vytvorené vzájomné väzby v tejto oblasti," podotkla europoslankyňa. Dohoda podľa jej slov musí obsahovať konkrétny potenciál na ďalší posun vpred. V opačnom prípade nemá žiaden význam. Ako spresnila, musí priniesť väčšiu zamestnanosť, viac práv a nižšie ceny pre európskych spotrebiteľov. Zároveň je podľa Flašíkovej Beňovej nevyhnutné definovať jasné hranice, do ktorých už nemôže za žiadnych okolností zasahovať. To sa má týkať najmä verejných služieb, služieb v oblasti kultúry, práva na ochranu údajov, či spravodlivých pracovných podmienok.

"Rokovania by sa mali týkať najmä finančných služieb, elektronického obchodovania, telekomunikácií, či zlepšenia mobility pracovníkov pôsobiacich v tomto sektore medzi jednotlivými krajinami," dodala europoslankyňa.