Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Tisíce ľudí po celom Slovensku si pripomenuli výročie vraždy J.Kuciaka

Na snímke protestujúci počas hymny na zhromaždení iniciatívy Za slušné Slovensko na 6. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Bratislave 21. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V hlavnom meste sa spomienkové zhromaždenie začalo minútou ticha, po ktorej sa davu prihovorili rodičia Jána Kuciaka i matka Martiny Kušnírovej.

Bratislava 21. februára (TASR) - Tisíce ľudí sa v stredu podvečer zišli na Námestí slobody v Bratislave na spomienkovom zhromaždení pri príležitosti šiesteho výročia zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podobné zhromaždenia sa zároveň konali v troch desiatkach miest po celom Slovensku, ale aj v zahraničí.

V hlavnom meste sa spomienkové zhromaždenie začalo minútou ticha, po ktorej sa davu prihovorili rodičia Jána Kuciaka i matka Martiny Kušnírovej. Na pódiu vystúpili aj predstavitelia médií, medzinárodných organizácií, venujúcich sa novinárom, mimovládnych organizácií či umelci.

Davom sa niesli aj odkazy "Dosť bolo Fica!", "Fico, poď von!", "Zbabelec!", "Zbabelci!" či "Hanba!" Koaličným politikom ľudia odkázali, že sa nebudú skrývať ani skláňať pred nimi hlavy.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Najpravdepodobnejším motívom bola podľa polície jeho investigatívna žurnalistická práca. V prípade sú právoplatné tri rozsudky. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.