Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tisícky ľudí sa stretli v uliciach Bratislavy, pochodujú proti fašizmu

Na snímke tichý pochod proti fašizmu v uliciach Starého mesta v Bratislave 7. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica
Na snímke tichý pochod proti fašizmu v uliciach Starého mesta v Bratislave 7. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Tichý sprievod prešiel historickým centrom na Hviezdoslavovo námestie, odkiaľ sa vrátil opäť na Námestie SNP, kde ľudia zapálili sviečky na tunajšom pamätníku.

Bratislava 7. marca (TASR) – Do 2000 ľudí sa dnes zišlo na tichom pochode centrom Bratislavy. Protest s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! bol reakciou na volebný úspech extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu, ktorá v novozvolenej Národnej rade SR obsadí 14 poslaneckých kresiel.

Na snímke tichý pochod proti fašizmu v uliciach Starého mesta v Bratislave 7. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


Akcie so začiatkom na Námestí SNP sa zúčastnili všetky vekové kategórie, prevažne však mladí ľudia. V dave však pochodovali napríklad i matky s kočíkmi. Mnohí z protestujúcich držali v rukách preškrtnuté hákové kríže a protikotlebovské transparenty. Tichý sprievod prešiel historickým centrom na Hviezdoslavovo námestie, odkiaľ sa vrátil opäť na Námestie SNP, kde ľudia zapálili sviečky na tunajšom pamätníku.

„Je to spontánna ad hoc akcia, ktorá vznikla tento víkend ako bezprostredná reakcia na voľby,“ vysvetlila Eva Riečanská, jedna z organizátorov podujatia. Neformálna iniciatíva organizovala v minulosti viacero akcií s protifašistickým odkazom pod hlavičkou Slovenské národné pokračovanie.

„Sledujeme argumenty, že prečo protestujeme proti výsledku demokratických volieb,“ vysvetlila Riečanská. „Myslím, že ľudia si neuvedomujú, že napríklad Hitler sa v 30. rokoch dostal k moci demokratickou cestou a nakoniec to dopadlo totálnym rozobratím demokracie a obrovskou tragédiou veľkého množstva ľudí. S týmto zásadne nemôžeme súhlasiť,“ doložila.

Protestnú akciu, v súvislosti s ktorou polícia prijala bezpečnostné opatrenia, nenarušil žiaden vážnejší incident. „Samozrejme, že tých ľudí treba vypočuť, treba s nimi diskutovať, lebo majú svoje problémy a pre niečo to urobili,“ uviedol jeden z účastníkov pochodu – vysokoškolský učiteľ Eduard Chmelár na margo dvoch stoviek tisíc ľudí, ktorí dali počas víkendu ĽSNS hlas.



„To sa ale netýka Mariana Kotlebu, pretože človek, ktorý keď donedávna prichádzal do Bratislavy, tak ho odtiaľto odvádzali len v putách, pretože vykrikoval nezmysly, hajloval a promenádoval sa tu v uniforme,“ pripomenul politický analytik.



„Sme v dobe, kedy máme fašizmus v parlamente, prestala doba, že sa môžeme tváriť, že sa nás to netýka. Musíme nastúpiť na cestu konfrontácie s týmto svetom, musíme vysvetľovať, zdôvodňovať a nebáť sa ľudí, ktorí používajú päste namiesto argumentov,“
doplnil.


Na snímke tichý pochod proti fašizmu v uliciach Starého mesta v Bratislave 7. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


„Keď sme to už doviedli takto ďaleko spoločnými silami, tak treba prekonať trošku pohodlnosť a prísť dať najavo, že situácia je vážna,“ zdôvodnil svoju účasť na akcii bratislavský ochranár Mikuláš Huba. Priznal, že volebný výsledok Kotlebu ho prekvapil.



„Aj keď my tu v Bratislave dosť málo vieme o tom, čo sa deje po Slovensku, a možno, že keby sme žili v Banskej Bystrici, tak to nie je pre nás prekvapenie,“
uvažoval doterajší poslanec slovenského parlamentu za OĽaNO. „Takže budeme si musieť viacej všímať i ten zvyšok Slovenska, nebyť tu uzavretí v nejakej bubline alebo vo veži zo slonoviny,“ doložil.