Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Títo statoční muži prišli o život pri tragickom páde vrtuľníka

Na snímke horskí záchranári transportujú mŕtve telo v podvese vrtuľníka počas záchranných prác po havárii vrtuľníka Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe v rokline Prielomu Hornádu v Slovenskom raji v Hrabušiciach 18. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Miesto, kde vrtuľník Agusta A109 K-2 so záchranármi spadol, nebolo včera kvôli neskorej večernej hodine a ťažko prístupnému terénu možné hneď obhliadnuť.

Bratislava 18. júla (TASR/Teraz.sk) - V Slovenskom raji sa včera zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych. Pri tejto tragédii mali podľa portálu cas.sk zahynúť pilot Ľubomír Majerčák, lekár Marek Rigda, horský záchranár Dušan Leskovjanský a letecký záchranár Martin Svitana, ktorí sa ponáhľali zachrániť malého zraneného chlapca. Ten je v súčasnosti v starostlivosti lekárov.



Na snímke lekár Marek Rigda, ktorý v piatok 17. júla 2015 zahynul pri páde vrtuľníka. Záchranársky vrtuľník spoločnosti Air Transpot Europe (ATE) sa zrútil počas zásahu v NP Slovenský raj v oblasti Prielomu Hornádu. Pri nešťastí zahynuli štyria ľudia na palube vrtuľníka..
Foto: TASR/ATE






Na snímke pilot Ľubomír Majerčák, ktorý v piatok 17. júla 2015 zahynul pri páde vrtuľníka. Záchranársky vrtuľník spoločnosti Air Transpot Europe (ATE) sa zrútil počas zásahu v NP Slovenský raj v oblasti Prielomu Hornádu. Pri nešťastí zahynuli štyria ľudia na palube vrtuľníka.
Foto: TASR/ATE


Miesto, kde vrtuľník Agusta A109 K-2 so záchranármi patriaci spoločnosti so sídlom v Poprade spadol, nebolo včera kvôli neskorej večernej hodine a ťažko prístupnému terénu možné hneď obhliadnuť. Jeho okolie stráži polícia a je pre turistov uzavreté. Policajný vyšetrovateľ v súvislosti s vyšetrovaním tejto tragickej leteckej nehody začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Informoval dnes o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Alexander Szabó.

Na snímke letecký záchranár Martin Svitana, ktorý v piatok 17. júla 2015 zahynul pri páde vrtuľníka. Záchranársky vrtuľník spoločnosti Air Transpot Europe (ATE) sa zrútil počas zásahu v NP Slovenský raj v oblasti Prielomu Hornádu. Pri nešťastí zahynuli štyria ľudia na palube vrtuľníka.
Foto: TASR/ATE


"S najväčšou pravdepodobnosťou došlo k pádu po zachytení vrtuľníka o elektrické vedenie vysokého napätia, pričom stroj sa zrútil do rokliny národného parku." povedal Szabó. Poškodením stroja vznikla škoda približne dva milióny eur.

Na archívnej snímke zo 6. augusta 2011 novoprijatí horskí vodcovia v Starom Smokovci počas Sviatku horských vodcov. Druhý zľava je náčelník Horskej záchrannej služby (HZS) Slovenský raj Dušan Leskovjanský, ktorý v piatok 17. júla 2015 zahynul pri páde vrtuľníka. Záchranársky vrtuľník spoločnosti Air Transpot Europe (ATE) sa zrútil počas zásahu v NP Slovenský raj v oblasti Prielomu Hornádu, zahynuli pritom štyria ľudia na palube vrtuľníka.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Životopis zosnulého horského záchranára Dušana Leskovjanského


Narodil sa 16. decembra 1978 v Spišskej Novej Vsi, kde prežil aj detstvo. Od malička ho rodičia aj jeho brata Mareka viedli k láske k horám a ich poznávaniu. Už ako pätnásťročný sa stal členom Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

Základnú školu a gymnázium navštevoval v Spišskej Novej Vsi, kde podával vynikajúce výsledky. Po ukončení gymnázia, pokračoval v štúdiu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Svoje inžinierske štúdium ukončil 19. júna 2002.

Po vykonaní civilnej služby pracoval v Spojených štátoch amerických ako sociálny pracovník. Je zrejmé, že miloval hory, ľudí a nezištne im pomáhal. V roku 2006 sa vrátil zo Spojených štátov amerických do Spišskej Novej Vsi.

9. júna 2006 sa určite naplnil jeho veľký sen, stal sa profesionálnym záchranárom na Oblastnom stredisku Horskej záchrannej služby Slovenský raj a v roku 2011 aj jeho náčelníkom. V roku 2011 sa stal horským vodcom.

Dušan bol známy tým, že mal rád hory a stromy. Práve preto sprevádzal ľudí najmä po Vysokých Tatrách
Zostali po ňom dve dcéry Eva, Zuzana a syn Jakub.

Dušan bol oddaný svojmu povolaniu horského záchranára a horského vodcu. Kolega horský záchranár, npor. Dezider Hudák spomína na svojho kolegu a náčelníka takto: „Len málo ľudí má taký vrúcny vzťah k prírode ako ho mal náš kolega a náčelník Dušan. Azda najviac to dokumentuje jeho snaha tráviť každú minútu svojho života v lone prírody v tom, že trvalé bývanie pre seba a svoju rodinu zabezpečil uprostred hôr Slovenského raja. Úprimnosť tohto svojho vzťahu k prírode prenášal i na nás - svojich kolegov. Neustále nás viedol k bdelosti a ostražitosti pre prípad nutnosti záchrany ľudského zdravia a životov. Pritom nám bol sám príkladom, ochotný vždy a za každých okolností či už organizovať záchranné akcie alebo sám aktívne ľudí zachraňovať. Tento jeho odkaz si my, jeho najbližší kolegovia, ponesieme vo svojom vnútri do ďalšieho nášho života záchranárov v horách.“

Zdroj: www.hzs.sk