Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Súťaž Enviromesto 2023 má svojho víťaza

Na snímke zľava primátor mesta Vrútky Branislav Zacharides, primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč, primátorka mesta Púchov Katarína Heneková, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Matej Kerestúr pózujú počas vyhlásenia víťazov národného ocenenia Enviromesto 2023 v Bratislave 28. novembra 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Cieľom súťaže je upozorniť na pozitívne príklady z praxe a zvýrazniť mestá, ktoré dbajú na svoje životné prostredie, a tým prinášajú lepší a zdravší život svojim obyvateľom.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Laureátom ocenenia Enviromesto 2023 sa stalo mesto Banská Bystrica. Cenu získalo za systematický rozvoj envirooblastí a participáciou všetkých skupín obyvateľstva pri plánovaní a realizovaní enviroprojektov. Cenu v utorok primátorovi Banskej Bystrice Jánovi Noskovi odovzdal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

"Opatrenia, ktoré prijímame v rámci mesta, sú polopodzemné kontajnery, obehové hospodárstvo, zelené strechy, dažďové záhrady, znižovanie energetickej náročnosti budov. To sú malé kroky, ktoré musíme do budúcnosti robiť všetci," povedal Nosko.

V oblasti Zelené a obehové hospodárstvo ocenili mesto Púchov. Ocenenie si zaslúžilo za napĺňanie cieľov zeleného a obehového hospodárstva prostredníctvom práce s verejnosťou a za projekt Vedieť - Rozumieť - Chrániť. Ten sa zameral na revíziu enviroprogramu gymnázia Púchov a vytvorenie nových vzdelávacích aktivít.

V oblasti Ochrana prírody a krajiny zvíťazil Litovský Mikuláš za vedenie mladej generácie k prírode, ochrane prírodných a kultúrnych hodnôt a vytvorenie priestoru pre sebarealizáciu. Mesto tiež pripravilo Akčný plán pre mestskú akupunktúru. Vytvorilo aj dažďové záhrady v školách.



Vrútky sa stali víťazom v oblasti Zdravé mesto. Cenu mu udelili za aktivity v zlepšovaní kvality ovzdušia a vzájomného prepájania aktivít , projektov a strategických dokumentov. Vrútky tiež vytvárajú podmienky na sledovanie, hodnotenie a súčasne informovanie o spôsoboch zlepšovania kvality životného prostredia.

"Primátori a starostovia ste predĺženou rukou nás politikov, a preto chceme veľmi aktívne počúvať, aj čo vám zjednoduší čerpanie fondov, aby týchto príkladných miest bolo čo najviac," poznamenal Taraba. Verí, že víťazné samosprávy sa stanú vzorom pre ostatných.

Cieľom súťaže je upozorniť na pozitívne príklady z praxe a zvýrazniť mestá, ktoré dbajú na svoje životné prostredie, a tým prinášajú lepší a zdravší život svojim obyvateľom. Tento rok sa do štvrtého ročníka súťaže prihlásilo 11 miest.