Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Titulom Spravodliví medzi národmi ocenil Izrael dvanástich Slovákov

Na snímke zľava izraelský veľvyslanec v SR Eitan Levon, Katarína Lokša, príbuzná záchrancu Olivera Rácza, Otto Šimko, príbuzný zachráneného Štefana Šimka, Katarína Ráczová a Tomáš Ganza, príbuzný zachráneného Viléma Ganza. Foto: TASR - Martin Baumann

Mená ocenených budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad va-šem v Jeruzaleme.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Dvanásti Slováci získali v pondelok (5. 9.) večer v Zlatej sále na zámku Šimák v Pezinku izraelské štátne vyznamenanie Spravodliví medzi národmi. Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho udelil štát Izrael. Na slávnostnom večeri sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO). TASR o tom informovali z izraelskej ambasády.

Do zoznamu ocenených tento rok zapísali Antónia Nikodemová, Anton Baláž, Oľga Balážová, Oliver Rácz, Ján Makóny, Anna Makónyová, Pavel Petroch, Ján Bukov, Mária Bukovová, Jozef Fekiač, Ján Spevák a Mária Speváková. Mená ocenených budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad va-šem v Jeruzaleme. Ocenení zachránili životy 22 Židom vrátane desiatich detí.

"Títo ľudia konali v rozpore s režimom, riskovali vlastné životy a bezpečnosť svojich rodín, aby zachránili nevinných židovských mužov, ženy a deti. Ich statočnosť a zmysel pre ľudskosť si nesmierne ctíme," uviedol veľvyslanec Izraelského štátu v Slovenskej republike Eitan Levon.

Na snímke zľava izraelský veľvyslanec v SR Eitan Levon, rodinná príbuzná ocenenej Antónie Nikodémovej - Antónia Mojžišíková a zachránená Daisy Gross Leier, v pozadí vnuci.
Foto: TASR - Martin Baumann


Titul Spravodliví medzi národmi je každoročným ocenením, ktorým sa vyjadruje úcta a obdiv nad činmi obyčajných ľudí, ktorí riskovali vlastný život pri záchrane prenasledovaných židovských spoluobčanov. Je prejavom vďaky židovského národa ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov.

Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých bola založená v roku 1963 pri pamätníku Jad va-šem a je vedená Izraelským najvyšším súdom. Väčšina ocenených zo Slovenska získala tento titul po roku 1990, keď došlo k obnoveniu diplomatických stykov medzi Česko-Slovenskom a štátom Izrael.