Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Tlačové agentúry: Fico pred voľbami zle odhadol nálady verejnosti

Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke vpravo predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico prichádza do volebnej centrály strany počas volebnej noci. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa AP ide o pokles voličskej podpory od volieb 2012, keď Smer-SD dostal 44,4 percenta hlasov a bol schopný vládnuť sám.

Brusel 5. marca (TASR) - Ľavicová vládnuca strana Smer-SD vedie v parlamentných voľbách na Slovensku, ale bude musieť nájsť koaličných partnerov, aby mohla vytvoriť väčšinovú vládu. Tak označila prvé výsledky výstupných prieskumov voličských preferencií tlačová agentúra AP.

Agentúra pripomenula, že strana Smer-SD premiéra Roberta Fica, ktorá založila svoju kampaň na protiimigračných náladách, získala 27,3 percent hlasov a 45 miest v 150-člennom parlamente.

Podľa AP ide o pokles voličskej podpory od volieb 2012, keď Smer-SD dostal 44,4 percenta hlasov a bol schopný vládnuť sám.

Agentúra upozornila, že až deväť strán by sa podľa exit pollov dostalo do parlamentu, vrátane strany zastupujúcej etnických Maďarov a ďalšej na čele s neonacistickým vodcom. Podľa správy AP premiér Fico zle odhadol nálady verejnosti, keď sa príliš zameral na otázky migračnej krízy v Európe a menej na samotné problémy na Slovensku.

Belgická tlačová agentúra Belga rovnako s odvolaním sa na exit polly skonštatovala, že odstupujúci premiér SR vyhral dnešné parlamentné voľby s 27,30 percentami hlasov, pričom však stratil absolútnu väčšinu v parlamente. Belga upozornila, že na druhom mieste sa ocitla liberálna SaS s 13,30 percentami hlasov a konzervatívci zo subjektu Oľano-NOVA s 11,20 percentami hlasov.

Belga už v predošlej správe o voľbách na Slovensku pripomenula, že Fico by sa pri pokuse o zostavenie svojej tretej vlády musel spojiť so SNS, ako to už urobil v rokoch 2006 a 2010, alebo nájsť si nových koaličných partnerov v stredo-pravicovom politickom spektre.