Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

NAGY:Výsledok britských predčasných volieb ovplyvní politiku T.Mayovej

Na archívnej snímke je americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Hlavnú úlohu v rokovaniach s európskou dvadsaťsedmičkou bude podľa analytika GLOBSEC Policy Institute Tomáša Nagya na britskej strane udávať samotná premiérka.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Predčasné parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a výsledok, ktorý z nich 8. júna vzíde, ovplyvní vo veľkej miere budúce postavenie, a tým pádom aj politiku súčasnej premiérky Theresy Mayovej. Pre TASR to uviedol analytik GLOBSEC Policy Institute Tomáš Nagy.

"Nie je možné vylúčiť, že dôjde aj k čiastočnej obnove vládneho kabinetu, aj keď táto informácia nebola ešte potvrdená. Prirodzene sa tým vytvára priestor na polemiku ohľadom dopadu volieb na samotný brexit," konštatoval.

Hlavnú úlohu v rokovaniach s európskou dvadsaťsedmičkou bude podľa neho na britskej strane udávať samotná premiérka a zisk vo voľbách by jej mohol pomôcť s presadením vízie o budúcom usporiadaní vzťahov s EÚ, ktorá je jej ideálnej predstave najbližšia.

"Keďže premiérka naznačila eminentný záujem vyrokovať dohodu, ktorá bude kompromisná, a tým pádom aj prospešná pre obe strany, paradoxne by tým voľby a na to nadväzujúce posilnenie pozície Mayovej, mohli byť pozitívnym prínosom pre konštruktívnosť politického dialógu medzi Bruselom a Londýnom," dodal analytik.