Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Letecké dni budú v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

Na archívnej snímke prelet stíhačky F-16. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Súčasťou leteckých dní bude opäť aj prezentácia techniky a spôsobilostí zložiek Ozbrojených síl (OS) SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Tohtoročné medzinárodné letecké dni SIAF sa budú niesť v znamení osláv troch okrúhlych výročí i krstu stíhačky F-16. Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra. TASR o tom informovala media manažérka Slovenskej leteckej agentúry Tereza Šimončičová.

"Obsahovým zámerom podujatia SIAF 2024 bude najmä pripomenutie si 80. výročia Slovenského národného povstania, 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie NATO a 75. výročie vzniku NATO," priblížil generálny riaditeľ SIAF-u a riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Tohtoročné letecké dni majú ambíciu prispieť k dôstojným a veľkolepým oslavám týchto významných historických míľnikov v dejinách Slovenskej republiky.

Novým významným partnerom leteckých dní bude Ministerstvo vnútra (MV) SR. Ako avizoval Štoksa, prostredníctvom sprievodnej výstavy ZAVA - záchranárska výstava sa rezort zúčastní na podujatí dynamickými a statickými ukážkami spôsobilostí Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, integrovaného záchranného systému a letky ministerstva vnútra.

Súčasťou leteckých dní bude opäť aj prezentácia techniky a spôsobilostí zložiek Ozbrojených síl (OS) SR. Dynamický polygón po druhý raz predvedie dynamické ukážky pozemnej techniky. Letové a statické ukážky leteckej techniky budú v réžii pozvaných vzdušných síl krajín NATO. V programe nebude chýbať ani prelet kombinovanej skupiny vzdušných síl OS SR a letky MV SR.

Ministerstvo obrany SR plánuje na SIAF-e predstaviť novú techniku pre Vzdušné sily OS SR, stíhačky F-16. Program leteckých dní doplnia sprievodné akcie zamerané na detského fanúšika letectva.