Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Skupina Okrúhly stôl Maďarov chce protestom podporiť H. Malinovú

Tlačová konferencia TK Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku pri príležitosti organizovania demonštrácie Dnes Hedviga, zajtra ty? Spravodlivosť pre všetkých! v utorok 22. apríla 2014 v Bratislave. Na snímke hovorca Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku Tokár Géza. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na demonštrácii by sa mali zúčastniť zástupcovia Reformovanej kresťanskej cirkvi, občianskych organizácií ako Csemadok.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Neformálna záujmová organizácia Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku (OSMS) organizuje 30. apríla protest na podporu Hedvigy Ž. M., ktorá sa podľa organizátorov demonštrácie pred viac ako siedmimi rokmi "ocitla v zlom čase na zlom mieste" a dnes je obžalovaná z krivej výpovede. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil hovorca OSMS Géza Tokár.

Na demonštrácii by sa podľa neho mali zúčastniť zástupcovia Reformovanej kresťanskej cirkvi, občianskych organizácií ako Csemadok, Zväz maďarských rodičov na Slovensku, ale aj zástupcovia slovenského občianskeho sektora a politických strán. Na dnešnej tlačovej konferencii boli prítomní aj zástupcovia Mosta-Híd a SMK Béla Bugár, László Szigeti a Gyula Bárdos, pred mikrofón však nepredstúpili.

"Ostávame v pozadí, podporujeme podujatie a organizátorom je OSMS," povedal Szigeti (SMK). "Po straníckej línii informujeme našich členov a sympatizantov, že sa takéto niečo bude konať a budeme odporúčať, aby sa zúčastnili," doplnil ho predseda Mosta-Híd Bugár. "Aby odišli z Bratislavy s tým, že urobili dobrú vec v prospech krajiny. Ak totiž súdnictvo a justícia nebude fungovať, tak je to otázka času, kedy to každý môže pocítiť na vlastnej koži," zdôraznil.



Sedem rokov po incidente

Bugár vyčíta slovenským štátnym inštitúciám jednak to, že za vyše sedem rokov kauzu nedokázali definitívne vyriešiť, ale má výhrady aj k aktuálnemu postupu prokuratúry v súvislosti s podozrením z krivej výpovede Hedvigy Ž. M. "Ak sedem rokov po incidente sú tu tzv. odborníci, ktorí sedem rokov dozadu vedia zistiť, v akom stave, rozpoložení vtedy bola, tak už jej nič nemôže poškodiť," reagoval Bugár na otázku, či Hedvige Ž. M. nemôže v nadchádzajúcom procese ublížiť práve pripravovaná demonštrácia.

"Som veľmi rád, že táto otázka môže spojiť obyvateľov Slovenskej republiky bez rozdielu národnosti, vierovyznania, politickej príslušnosti. Ako predstaviteľ Csemadoku som dostal pozvanie na rokovanie o prípravách na akciu, ktorá sa bude konať 30. apríla, a som presvedčený, že OSMS to urobí veľmi dôkladne a zapoja sa do toho aj iné organizácie. Aká organizácia, aká politická strana sa tam zúčastní a v akej forme, o tom sa ešte bude rokovať," dodal Gyula Bárdos.

"Udalosti, ktoré sa udiali 25. augusta 2006 v Nitre v súvislosti s napadnutím študentky, ostali pred verejnosťou zahalené tajomstvom, autority neprejavili skutočný záujem na vyšetrení udalosti," komentoval Tokár výsledok vyšetrovania napadnutia Hedvigy Ž. M. Polícia konštatovala, že skutok sa nestal tak, ako ho vo výpovediach opísala Hedviga Ž. M. V súčasnosti je preto obžalovaná z krivej výpovede.

"Nakoľko sa samotný skutok podľa polície nestal, nikdy neboli vyšetrené ani prípadné národnostné motívy útoku, ktoré boli podľa pôvodného popisu hlavným motívom činu," tvrdí Tokár. Zároveň však dodáva, že nechce, aby bola pripravovaná demonštrácia vnímaná verejnosťou ako záležitosť maďarskej národnostnej menšiny, ale všetkých občanov Slovenska. Dodal, že organizátori demonštrácie s Hedvigou Ž. M. komunikujú, nevedia však s určitosťou povedať, či sa akcie zúčastní osobne, alebo len adresuje demonštrantom nejaké vyhlásenie.

Na otázku, prečo si organizátori vybrali práve termín 30. apríla, Tokár konštatoval, že v tom čase bude v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí iná spoločenská udalosť. "Z dôvodu 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie sa bude konať galavečer v Slovenskom národnom divadle. Tento protest bude na Župnom námestí, potom prejdeme na Hviezdoslavovo námestie, kde verejne vyslovíme náš nesúhlas," uzavrel Tokár.

"Prokurátor Generálnej prokuratúry podal 2. apríla 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu Ž. M. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy," uviedla 4. apríla pre TASR hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre.

O vine či nevine Hedvigy Ž. M. rozhodne nezávislý súd



Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za poľutovaniahodné a nešťastné verejné vyslovovanie akýchkoľvek odborných a laických záverov na trestnú vec Hedvigy Ž. M. bez znalosti vyšetrovacieho spisu.

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (vpravo) a námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
"Vyzývam politikov a iné inštitúcie, aby sa zdržali akéhokoľvek komentovania tejto trestnej veci a prejudikovania jej ukončenia v súdnom konaní, netraumatizovali spoločnosť a rešpektovali postavanie procesných strán a súdu ako nezávislého súdneho orgánu. Zdôrazňujeme, že o vine či nevine rozhodne súd, a preto akékoľvek komentovanie a verejné vyslovovanie záverov v tejto trestnej veci chápeme ako ovplyvňovanie a zastrašovanie sudcu, ktorý má o veci rozhodovať," reagoval Čižnár na tlačovú konferenciu neformálnej záujmovej organizácie Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku (OSMS), ktorá dnes avizovala, že organizuje na 30. apríla protest na podporu Hedvigy Ž. M., ktorá sa podľa organizátorov demonštrácie pred viac ako siedmimi rokmi "ocitla v zlom čase na zlom mieste" a dnes je obžalovaná z krivej výpovede.

Vyšetrovanie kauzy Hedvigy Ž. M. trvalo takmer sedem rokov. "Treba však zdôrazniť, že nástupom nového generálneho prokurátora Čižnára sa vyvinulo maximálne úsilie na urýchlené ukončenie prípravného konania v trestnej veci obvinenej Hedvigy Ž. M. Prípravné konanie bolo tak ukončené po uplynutí necelých osem mesiacov od prijatia opatrení zo strany nového vedenia Generálnej prokuratúry SR. Čižnár po nástupe do funkcie deklaroval, že má snahu zabezpečiť ukončenie vyšetrovania niekoľko rokov trvajúcich trestných vecí. V tejto snahe chce pokračovať naďalej s cieľom zbytočne netraumatizovať poškodených a aj celú spoločnosť," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

B. Bugár: O Hedvige Ž. M. sa predčasne vyjadrovali iní, nie Andrej Kiska



Na snímke predseda strany Béla Bugár.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nesúhlasí s názorom, že vyjadrenie nastupujúceho prezidenta Andreja Kisku o milosti pre Hedvigu Ž. M. bolo predčasné. "Ešte pomaly ani nebolo začaté konanie zo strany polície a už sa pán premiér a minister vnútra vyjadrovali a odsúdili ju, že klame a podvádza. Myslím si, že oveľa dôležitejšie je vyjadriť vôľu zo strany pána (nastupujúceho, pozn. TASR) prezidenta. Pán prezident povedal, že keby bola odsúdená, milosť jej udelí," povedal Bugár po dnešnom rokovaní Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku, ktorý chce na podporu Hedvigy Ž. M. organizovať demonštráciu.

Nastupujúceho prezidenta za výrok, podľa ktorého v prípade odsúdenia Hedvigu Ž. M. omilostí, kritizoval 14. apríla predseda SNS Andrej Danko. Vyhlásil, že je dehonestáciou práce orgánov činných v trestnom konaní a súdov, ak budúci prezident povie, že niekomu udelí milosť bez ohľadu na výsledky budúceho súdneho procesu. Vyzval preto Andreja Kisku, aby "takéto generálne požehnanie dementoval, zobral svoje slová späť a prinajmenšom vyčkal na koniec súdneho procesu".

Aj politológ Michal Horský vtedy konštatoval, že nie je vhodné, aby prezident sľuboval milosť alebo amnestiu skôr, ako prebehne súd. V tomto zmysle má podľa neho Slovensko zlú skúsenosť s amnestiami Vladimíra Mečiara.

Naopak, predseda Republikovej rady Strany maďarskej komunity (SMK) László Szigeti považuje za dobré, ak sa Andrej Kiska už dnes vyjadruje aj k tejto kauze. "Myslím si, že to, čo povedal, si rozmyslel. A zrejme pouvažoval, zvažoval slová, akým spôsobom sa vyjadril a určite si bude stáť za svojím vyjadrením," povedal Szigeti.

Bugár slová nastupujúceho prezidenta oceňuje, dúfa však, že milosť reálne nebude musieť udeliť. "V našom záujme je, aby nebola ani odsúdená. Ak bude odsúdená na základe vykonštruovaných dôkazov, hovorím ešte raz, že sedem rokov dozadu zisťovať, v akom mentálnom stave bola, ja si myslím, že toto je choré a ak by bola odsúdená, sama by sa odsúdila justícia," vyhlásil Bugár.

"To, že tu skoro osem rokov naháňame človeka a nedokážeme to dotiahnuť do konca, pokladám až za porušenie ľudskej dôstojnosti. Už sa to malo dávno ukončiť," konštatoval Kiska 10. apríla pre TV Markíza a dodal, že ak Hedvigu Ž. M. odsúdia, on ju určite omilostí.

"Prokurátor Generálnej prokuratúry podal 2. apríla 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu Ž. M. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy," uviedla 4. apríla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre.

Celá kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu M., surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je Hedviga Ž. M. stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Už aj druhý predstaviteľ SMK to poplietol, chcel pomôcť Maline Hedvigovej



Keď sa prezidentský kandidát Strany maďarskej komunity (SMK) Gyula Bárdos v predvolebnej debate pomýlil a Hedvigu Ž. M. prekrstil na Malinu Hedvigovú, portál topky.sk to vyhodnotil ako nádejný "najlepší" výrok kampane.

K téme sa spolu so svojím kolegom, predsedom Republikovej rady SMK Lászlóom Szigetim vyjadroval aj dnes, po rokovaní Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku. Dal si však pozor a obžalovanej bývalej študentke vyslovil podporu bez toho, aby sa pri jej mene pomýlil.

László Szigeti
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Prekvapil však jeho spolustraník Szigeti. "Predovšetkým chceme upriamiť pozornosť a vyvolať pocit solidarity s Malinou Hedvigovou," vyhlásil. Predseda konkurenčnej strany Most-Híd Béla Bugár, ktorý stál pred kamerami s oboma politikmi SMK, sa len pousmial a diplomaticky na prešľap nereagoval.

Szigeti však vzápätí pokračoval. "Samozrejme, istým spôsobom aj vytvoriť také prostredie, kde aj orgány činné v trestnom konaní si uvedomujú, že ľudia sledujú udalosti, sú solidárni s Malinou... s Hedvigou...teda s Hedvigou Malinovou," zamotal sa exminister školstva Szigeti znova.