Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Tökés a Lomnici žiadajú R. Fica, aby Maďarom v SR vrátili občianstvo

Foto: TASR/Michal Svítok

Autori listu pripomenuli článok slovenskej ústavy, podľa ktorého nie je možné nikoho zbaviť občianstva proti jeho vôli a dodali, že podľa ich mienky slovenské úrady konali protiústavne.

Budapešť 25. apríla (TASR) – Predseda maďarského spolku Rada pre ľudskú dôstojnosť Zoltán Lomnici a rumunský europoslanec maďarskej národnosti László Tökés sa obrátili listom na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica so žiadosťou, aby Maďari, ktorí prišli o slovenské občianstvo, ho dostali naspäť.

Ako dnes informovala maďarská tlačová agentúra MTI, v liste premiéra Fica požiadali, aby sprostredkoval, aby Maďari žijúci na Slovensku, ktorí vo svojej vlasti stratili domov, dostali naspäť všetky svoje práva a aby za „mimoriadne ťažkú morálnu a majetkovú ujmu“ boli odškodnení.

Autori listu pripomenuli článok slovenskej ústavy, podľa ktorého nie je možné nikoho zbaviť občianstva proti jeho vôli a dodali, že podľa ich mienky slovenské úrady konali protiústavne, keď 24 príslušníkom maďarskej menšiny na Slovensku vzali slovenské občianstvo.

Lomnici - bývalý predseda Najvyššieho súdu MR a Tökés, ktorý je aj predsedom Sedmohradskej maďarskej národnej rady (EMNT), vyjadrili názor, že je opodstatnené aj odškodnenie týchto ľudí, pretože prišli nielen o občianstvo, ale aj o trvalý pobyt, o zákonom stanovené finančné dávky a nemohli voliť v parlamentných voľbách.

Rada pre ľudskú dôstojnosť, ktorá združuje ochrancov ľudských práv desiatich krajín, sa predtým zaviazala poskytnúť bezplatnú právnu pomoc Maďarom žijúcim na Slovensku, ktorí prišli o slovenské občianstvo kvôli prijatiu maďarského. EMNT zas zbiera v Sedmohradsku podpisy na vyjadrenie solidarity s uvedenými príslušníkmi maďarskej menšiny v SR.