Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Tomanová: Klebety či výmysly nemôžu byť nadradené právnym predpisom

Viera Tomanová, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Kritizujúca poslankyňa za SaS Natália Blahová sa podľa Tomanovej uchádzala o post komisára pre deti, ale deti jej boli dobré len na to, aby zneužila ich príbeh na publicitu.

Bratislava 19. júna (TASR) – Osobná neznalosť, klebety či výmysly nemôžu byť nadradené právnym predpisom a medzinárodným dohovorom. Myslí si to komisárka pre deti Viera Tomanová, ktorá takto reagovala na kritiku jej ročného pôsobenia v tomto úrade zo strany opozičných poslankýň.



"Akékoľvek vyjadrovanie sa alebo babské táraniny, vaše osobné fabulácie, prikrášľovanie príbehov tam, kde sa vám to hodí, by nemali byť v právnom štáte riešením problému," zdôraznila Tomanová na záver rozpravy k správe o činnosti komisárky.



Kritizujúca poslankyňa za SaS Natália Blahová sa podľa Tomanovej uchádzala o post komisára pre deti, ale deti jej boli dobré len na to, aby zneužila ich príbeh na publicitu. "Ich hlas nemal pre vás žiadnu cenu," adresovala komisárka Blahovej. Poslankyňa totiž Tomanovú v rámci svojho vystúpenia kritizovala okrem iného aj za to, že nepochopila princíp úradu, ktorý zastáva a že nestojí na strane detí, ale háji inštitúcie na úkor najlepšieho záujmu detí.



Podľa Tomanovej však niektoré poslankyne, ktoré v pléne vystúpili, ako Blahová, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Anna Verešová alebo Erika Jurinová (obe OĽaNO-NOVA) nepatria do tohto parlamentu, pokiaľ sa nenaučia dodržiavať platný právny stav.

Čo sa týka detského domova jej dcéry, Tomanová zdôraznila, že žiaden podnet na tento domov nebol jej úradu doručený. "Napriek tomu sme sa obrátili na ústredie práce a požiadali sme ho, aby vykonal kontrolu," priblížila Tomanová.

V správe o činnosti komisára pre deti za rok 2016 Tomanová okrem iného konštatovala, že súd nevypočúval deti pred umiestnením do resocializačného zariadenia, trestanie za porušovanie pravidiel bolo nejasné, nerešpektoval sa názor, boli porušované práva detí.

Komisárka sa v správe zameriava na viaceré oblasti. Počas ročného pôsobenia úradu sa vyskytli problémy v oblasti náhradnej starostlivosti, násilia páchaného na deťoch či v oblasti poskytovania sociálnych dávok. Komisárka v správe vymenováva niekoľko prípadov, ktoré úrad prešetroval.

"Deti sú najzraniteľnejšou časťou obyvateľstva a veľmi ťažko sa dovolávajú svojich práv. Je zarážajúce, že najčastejšie ide o porušovanie práv detí zo strany dospelej osoby a ešte horšia je skutočnosť, že sú to najmä rodičia, ktorí by mali svoje deti chrániť a práve ich používajú ako zbraň v ich nenávistnom vzájomnom spore, či už v manželskom alebo partnerskom," konštatuje komisárka.