Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: T.DRUCKER: Ponúknem vlastné mená na pozície vedenia VšZP

Predseda vlády SR Robert Fico oficiálne uviedol ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera (na snímke) do úradu na Ministerstve zdravotníctva 29. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nový minister zdravotníctva sa plánuje pozrieť na medializované zmluvy s Klinikou Kostka či tetou bývalého riaditeľa VšZP Marcela Foraia.

Bratislava 29. marca (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce vymeniť vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Na jej čele je v súčasnosti Miroslav Vaďura. Nový šéf rezortu to potvrdil dnes po tom, čo ho premiér Robert Fico (Smer-SD) uviedol do úradu. Plánuje sa tiež pozrieť na medializované zmluvy s Klinikou Kostka či tetou bývalého riaditeľa Marcela Foraia.



"Nemôžem úplne ignorovať stav taký, aký tu je, spoločenský, ale aj tá miera nedôvery. Diskutoval som so súčasným generálnym riaditeľom. Nemal som pocit, že by sme mali nejaké zahmlené predstavy o tom, ako to môže ísť ďalej. Mám predstavu o tom, že ponúknem vlastné mená na pozície vedenia VšZP," povedal Drucker. Zároveň avizoval, že bude hľadať riešenia, ako zastaviť neprimerané platby.



Zmeny nový minister nevylúčil ani na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), na ktorého čele stojí Monika Pažinková. Drucker s ňou podľa svojich slov dnes hovoril. "Dohodli sme sa na nejakom riešení a budem o ňom informovať pravdepodobne zajtra po vláde," uviedol.



Vo vedení úradu si vie predstaviť človeka pôsobiaceho v rezorte, ktorý pozná problematiku z pohľadu dohľadu či zdravotných poisťovní. Rovnako by sa s ním podľa jeho predstáv malo vynárať čo najmenej otázok na prípadné prepojenia. "Ja zas tvrdím, že vzťahy nie sú problém, problém je iba morálka," doplnil.

Stretnutie so sestrami

Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) plánuje v nadchádzajúcich dňoch stretnutia so zástupcami sesterskej komory aj odborov. "Mám záujem, aby sme našli konsenzus a dohodu," avizoval po dnešnom uvedení do úradu premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Šéf rezortu si chce zástupcov sestier vypočuť a skvalitniť o ich názory programové vyhlásenie vlády v oblasti zdravotníctva. Čo sa týka požiadaviek sestier, chce hľadať dohodu, ktorá bude udržateľná pre verejné financie i pre vzťah sestier s ministerstvom aj spoločnosťou.

O tom, či sa otvorí otázka platov sestier, Drucker polemizovať nechcel. Najprv sa musí podľa svojich slov oboznámiť s problematikou. Považuje však za dôležité vytvoriť pre zamestnancov v sektore také podmienky, ktoré posilnia ich dôstojnosť. Chce tiež, aby boli radi, že pracujú na Slovensku.

Sesterská komora avizovala, že od nového ministra očakáva systémové zmeny či prinavrátenie dôvery rezortu. Prezidentka komory Iveta Lazorová mu ponúkla odborné kapacity pri tvorbe programového vyhlásenia vlády v časti zdravotníctvo. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká očakáva, že sa Drucker zasadí o návrat sestier, ktoré odišli pre hromadné výpovede, do nemocníc.