Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister R. Kaliňák by si dobrovoľnú vojenčinu vyskúšal, ale nemôže

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR - Branislav Račko

Ak by slovenská ústava dovoľovala ministrom dobrovoľnú vojenčinu, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by sa na ňu prihlásil ako prvý.

Bratislava 22. februára (TASR) - Ak by slovenská ústava dovoľovala ministrom dobrovoľnú vojenčinu, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by sa na ňu prihlásil ako prvý. "Ústavní činitelia však podľa ústavy nesmú byť súčasťou ozbrojených síl. Keby som dostal výnimku, bol by som tam prvý," vyhlásil s úsmevom Kaliňák po rokovaní vlády.

Tému dobrovoľnej vojenskej prípravy nezľahčuje. Len reagoval na poznámku ministra Petra Gajdoša (nom. SNS), ktorý si zažartoval v reakcii na novinársku otázku, či bude lanáriť na dobrovoľnú vojenčinu aj ministrov. "Výborný nápad, idem ich na obed presvedčiť," zavtipkoval Gajdoš.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. Počas odborného výcviku získa absolvent vedomosti z jednej z odborností - strelec, ženista, odmorovač a spojár.