Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. TÓTH o kauze Remiáš: Takmer vždy nás sledovala SIS

Na archívnej snímke z 5. októbra 1995 tlačová konferencia Michala Kováča ml. v hoteli Astron vo Viedni. Syn slovenského prezidenta Michal Kováč mladší usporiadal 4. októbra 1995 vo viedenskom hoteli Astron tlačovú konferenciu so slovenskými aj zahraničnými novinármi. Na TK boli prítomní aj jeho rakúsky právny zástupca Elmar Kresbach a slovenský právny zástupca Ján Havlát. K svojim únoscom Michal Kováč ml. uviedol: "Nemám voči tým ľuďom, ktorí únos urobili žiadnu nenávisť a veľmi rád im odpustím všetko, čo urobili. Bol by som však rád, keď už nie trestne, aby boli aspoň morálne odsúdení všetcí tí, ktorí dali na môj únos príkaz a organizovali celú akciu."O tom, ako dopadne vyšetrovanie v kauze Technopol, Michal Kováč ml. uviedol, že "predpokladať to nemôže". Na otázku Slovenskej republiky uviedol: "So Slovenskou republikou sa budem baviť na inej úrovni." Zástupcom masmédií tiež potvrdil, že mu slovenský vyšetrovateľ 1. septembra položil tri otázky takého charakteru, ako napr. či mal so svojou ženou v ten deň, alebo pred týždňom nejaký konflikt alebo hádku. Na snímke zľava Peter Tóth z denníka Sme, Michal Kováč ml. a jeho slovenský právny zástupca Ján Havlát. Foto: TASR - Drahotín Šulla

Bývalé vedenie Slovenskej informačnej služby v roku 1996 chcelo, aby podsvetie prinútilo Róberta Remiáša spolupracovať. Domnieva sa bývalý novinár a bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth.



Bratislava 23. apríla (TASR) - Bývalé vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) v roku 1996 chcelo, aby podsvetie prinútilo Róberta Remiáša spolupracovať. Domnieva sa bývalý novinár a bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth.

"Bol som vtedy jediný novinár, ktorý poznal Róberta Remiáša ešte zaživa. Na konci roku 1995 nás skontaktoval Oskar Fegyveres, vtedy korunný svedok kauzy zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Fegyveres ma požiadal, aby som spolupracoval s jeho priateľom Remiášom pri zabezpečovaní rôznych potrieb, ktoré si ako človek na úteku nemohol vybavovať sám. S Róbertom Remiášom sme sa stali priateľmi. Boli sme spolu prakticky každý deň. Vozili sme sa jeho autom, v ktorom neskôr zahynul. Takmer vždy nás sledovala SIS. Zmena nastala približne mesiac pred jeho smrťou. K sledovaniu sa pridali aj ľudia z nitrianskeho a bratislavského podsvetia," uviedol pre TASR Tóth, ktorý je autorom troch kníh a v dvoch z nich opisuje praktiky bývalého vedenia SIS.

"Keď vybuchlo jeho auto a v ňom strašnou smrťou zahynul Róbert Remiáš, bol som hlboko presvedčený, že jeho vraždu zorganizovala SIS a na jej objednávku tento zločin vykonalo podsvetie. Na základe informácií, ktoré som roky zhromažďoval, som si dodnes istý, že podsvetie Remiáša sledovalo na pokyn vysokých funkcionárov SIS. Dnes si však myslím, že pôvodné zadanie neznelo tak, aby bol zlikvidovaný. Podľa mojej mienky vedenie SIS chcelo, aby ľudia bossa Miroslava Sýkoru hoc aj hrubým násilím prinútili Róberta Remiáša spolupracovať. Cieľom totiž bolo presvedčiť Oskara Fegyveresa, aby zmenil výpoveď. Jediný, kto to mohol urobiť, bol jeho najlepší priateľ Róbert Remiáš," povedal svoj názor Tóth.

Podľa jeho vyjadrenia podsvetie sa nedokázalo Remiáša zmocniť. "Raz som tomu dokonca zabránil tým, že som začal kričať na celú ulicu. Napokon bol predsa len zavraždený. Nazdávam sa, že jeho smrť nebola súčasťou pôvodného plánu. To však nezbavuje morálnej zodpovednosti tých funkcionárov SIS, ktorí si pri rozpracovávaní Remiáša najímali pomocné sily z prostredia podsvetia," dodal Tóth.

Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal dňa 8. februára tohto roka uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. TASR o tom prvý aprílový deň informovali hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

Šéf vyšetrovateľov polície Jaroslav Ivor v roku 1999 uviedol, že Remiáša sa podarilo zavraždiť až na druhý pokus. Ešte pred 31. augustom 1995, kedy bol unesený exprezidentov syn Michal Kováč ml., mal Miroslav Sýkora požiadať Jozefa Roháča, aby zabezpečil výbušninu, zhotovil nástražný výbušný systém a umiestnil ho pod vozidlo BMW Remiášovej manželky. Iniciáciu výbušného systému mal zabezpečiť Imrich Oláh spolu s dvoma mužmi. Tento systém však zlyhal. Nový nástražný výbušný systém niekedy medzi 31. augustom 1995 a 29. aprílom 1996 umiestnili pod zadnú nápravu vozidla. Remiáš zomrel na šok, spôsobený v dôsledku nadmerných účinkov ohňa a vysokej teploty.

Pre údajný návod na Remiášovu vraždu bol od decembra 2002 stíhaný aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Ten obvinenie označil za vykonštruované. Na vražde sa mal podieľať aj bývalý boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, u ktorého si podľa obvinenia Ivan Lexa vraždu objednal. Sýkoru zavraždili 6. februára 1997 pri bratislavskom hoteli Holiday Inn.

Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006. "Vyšetrovaním bolo preukázané, že títo dvaja obvinení skutok nespáchali," uviedol vtedajší generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. V roku 2006 taktiež zastavili trestné stíhanie Ivana Lexu.