Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Autodopravcovia: Tragickú nehodu mikrobusu treba dôsledne prešetriť

Nehoda,ilustračné foto Foto: Polícia SR

K tragickej nehode došlo v sobotu (14.10.) nadránom na ceste medzi obcami Horné Vestenice a Nitrianske Sučany.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Zväz autobusovej dopravy (ZAD) vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po tragickej nehode mikrobusu a kamiónu, ktorá sa stala cez víkend. "Ako nevyhnutné vnímame dôsledne prešetriť jej príčiny a zanalyzovať, ako sa do budúcna vyhnúť podobným situáciám, ak to bude čo i len trochu možné," uviedli autodopravcovia.

Zväz pripomína, že jej členovia dlhodobo apelujú na takzvanú šedú zónu, kedy nedochádza k regulácii pri vozidlách „8 + 1“, teda osem cestujúcich a jeden vodič, a to ani v prípade pravidelnej linkovej dopravy.

"V praxi tak nie sú pri tomto druhu prepravy stanovené jazdné doby, pravidelné odpočinky ani spôsobilosti vodičov ako kvalifikačná karta vodiča, psychotesty či zdravotná spôsobilosť," upozorňuje ZAD. Chce preto aj naďalej upozorňovať na nevyhnutnosť sprísnenia pravidiel pre vozidlá „8+1“ a ich prevádzku v pravidelnej doprave.

K tragickej nehode došlo v sobotu (14.10.) nadránom na ceste medzi obcami Horné Vestenice a Nitrianske Sučany. Čelná zrážka kamióna s dodávkou si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča dodávky a siedmich opatrovateliek. Vodič kamióna utrpel ľahké zranenie.