Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Transplantácií na Slovensku je málo, lekárom neplatia

Transplantácia obličky, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekári vlani u nás transplantáciou zachránili 165 pacientov, v tomto roku čaká na nový orgán 443 ľudí.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Slovensko je v počte transplantácií orgánov na chvoste európskych krajín. Podľa odborníkov je to výsledok nielen chýbajúcich darcov, ale aj nulového ohodnotenia transplantačných koordinátorov. Tí pracujú v nemocniciach bežne ako lekári na plný úväzok. Za prácu navyše súvisiacu s prípravou darcov už podľa prezidentky Slovenskej transplantologickej spoločnosti Zuzany Žilinskej odmenu nemajú.



Ministerstvo zdravotníctva o tejto problematike už rokovalo so zdravotnými poisťovňami. Chce, aby sa v súvislosti s transplantáciami zaradili medzi zdravotné výkony hradené poisťovňou aj manažment potenciálneho darcu orgánu a identifikácia potenciálneho darcu orgánu. "Je to však zložitá problematika, ktorá sa rieši, pretože ich systém platieb je viazaný na rodné číslo poistenca," reagovala šéfka komunikácie rezortu Zuzana Čižmáriková.



Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa potvrdila, že pripravuje do budúcna zmeny. "VšZP iniciatívne pripravila návrh na adresnejšie odmeňovanie transplantačných koordinátorov, návrh je v súčasnosti predmetom odbornej diskusie, preto sa k nemu nebudeme zatiaľ podrobnejšie vyjadrovať," uviedla jej hovorkyňa Petra Balážová. V súčasnosti poisťovňa uhrádza nemocniciam platbu za ukončenú hospitalizáciu, v ktorej nie je osobitne špecifikovaná úhrada za prípravu darcu.

Lekári vlani u nás transplantáciou zachránili 165 pacientov, v tomto roku čaká na nový orgán 443 ľudí. Počet transplantácií v SR v posledných desiatich rokoch klesá. Kým v Španielsku pripadá na milión obyvateľov 35 darcov, v Česku 25, na Slovensku je to necelých 12.