Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Trebišovskí tankisti absolvovali prvé bojové streľby z tankov Leopard

Na snímke tank Leopard 2A6 počas Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku 26. júna 2023 v Lešti v okrese Zvolen. Foto: TASR - Ján Krošlák

Slovensko dostalo tanky od Nemecka ako náhradu za 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) darovaných Ukrajine.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Príslušníci trebišovského tankového práporu absolvovali prvé bojové streľby z tankov Leopard 2A4. Zavŕšili tak osemtýždňový kurz, v rámci ktorého sa preškoľujú na leopardy pod vedením inštruktorov nemeckých ozbrojených síl. Slovensko dostalo tanky od Nemecka ako náhradu za 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) darovaných Ukrajine. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

"Prebiehajúce cvičenie nepochybne vytvorí potrebné predpoklady na ďalší odborný rast trebišovských tankistov. Tanky Leopard doplnia náš tankový prápor, bojaschopnosť ťažkej mechanizovanej brigády a tým aj obranyschopnosť Slovenska," skonštatoval minister obrany SR Martin Sklenár.

Vojaci sa oboznamujú s teóriou o údržbe a starostlivosti, cvičia sa aj v ovládaní zbraňového systému tanku Leopard 2A4. Majú si tiež osvojiť praktické zručnosti a prevziať skúsenosti od nemeckých tankistov.

Plnenie streleckých úloh bolo podľa príslušníkov 4. tankovej roty z trebišovského tankového práporu v porovnaní s tankom T-72 o niečo náročnejšie. "Streľba totiž prebiehala napríklad aj počas cúvania a väčšinou na pohyblivé terče. Veľkou devízou tankov Leopard sú napríklad systémy riadenia paľby zabezpečujúce streľbu, ako aj dokonalý prehľad o situácii na bojisku," priblížil rezort.

Ozbrojené sily si už prevzali tri tanky Leopard, zvyšných dvanásť kusov bude dodaných priebežne do konca roka. Všetky tanky prechádzajú ešte pred odovzdaním komplexnou opravou v spoločnosti Rheinmetall Landsysteme GmbH.